”Ucraina se confruntă cu o vale a morții” este titlul unui articol de opinie din Washington Post care insistă asupra nevoii de a susține Kievul cu alte mijloace până când republicanii din Congresul SUA își vor da acordul pentru un ajutor suplimentar. ”Mesajul de la Conferința pentru Securitate de la München de weekendul trecut nu ar fi putut fi mai clar: Rusia avansează, Ucraina se luptă să supraviețuiască, iar Occidentul trebuie să ofere mai multă asistență militară acum”, subliniază Washington Post. ”Războiul din Ucraina ia o turnură în favoarea lui Putin, după luni de bătut pasul pe loc”, constată și Bloomberg, în timp ce The Guardian observă că președintele rus se arată a fi mult mai optimist decât în urmă cu un an, bazându-se pe eșecul SUA de a acorda mai mult ajutor militar Kievului, dar și pe succesele recente, chiar dacă limitate, pe câmpul de luptă. ”Forțele Armate Ruse au reușit să ajungă într-un punct de cotitură în cele mai dificile sectoare ale frontului”, a declarat Vladimir Putin la o ceremonie de premiere a unor militari din Forțele Aerospațiale, după cum transmite agenția rusă Tass. Președintele ucrainean, în schimb, este ”în căutarea unui suflu nou”, observă Le Monde. După doi ani de război, Volodimir Zelenski, ”se confruntă cu un moment delicat și este nevoit să se implice din ce în ce mai mult în desfășurarea operațiunilor militare, continuând în același timp munca neîncetată de a-și convinge aliații să livreze mai multe arme” mai scrie ziarul francez. ”Viitorul Ucrainei atârnă de un fir de ață (european)”, titrează și revista Time, observând că pentru unii lideri europeni opțiunea aparent mai ușoară pe termen scurt pare a fi să continue furnizarea de ajutor în cantități prea mici pentru ca Ucraina să poata realiza ceva semnificativ pe câmpul de luptă, în așteptarea ca președintele Volodimir Zelenski să înceapă în cele din urmă negocierile cu Rusia. ”Însă a negocia cu Putin pare întotdeauna a se termina cu lacrimi”, avertizează Time. La nivel european predomină însă pesimismul. Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul European pentru Relații Externe și citat de Politico, majoritatea cetățenilor cred că Ucraina va pierde războiul și că un compromis va fi necesar. Doar 1 din 10 europeni mai crede într-o victorie a Kievului, arată sondajul desfășurat în 12 state UE, printre care Franța, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania și Suedia. Acest pesimism a fost alimentat de contraofensiva eșuată a Ucrainei, precum și de posibila schimbare a politicii Statelor Unite dacă Donald Trump ar câștiga din nou alegerile prezidențiale, detaliază The Guardian. Deși sondajul prezintă o imagine sumbră, majoritatea celor chestionați sunt încă în favoarea continuării sprijinirii Ucrainei, mai remarcă Politico și asta pentru că, după cum subliniază coordonatorul sondajului, ”majoritatea europenilor sunt disperați să prevină o victorie a Rusiei”.
Între timp, fermierii polonezi continuă să blocheze granița polono-ucraineană din cauza disputei pe tema tranzitului cerealelor. Volodimir Zelenski a cerut o întâlnire la frontieră între reprezentații guvernelor celor două țări, la care să participe inclusiv permierul polonez Donald Tusk. „Blocarea frontierei, din păcate, crește amenințarea la adresa furnizării de arme soldaților noștri de pe front, ceea ce înseamnă că protestele sunt o problemă de securitate națională”, a spus Zelenski, citat de Kyiv Independent. ”Au reușit agenții ruși să se infiltreze în rândurile fermierilor din Polonia?”, se întreabă La Libre Belgique, preluând îngrijorările exprimate într-un comunicat de Ministerul polonez de Externe. Varșovia ”observă cu cea mai mare îngrijorare apariția unor sloganuri anti-ucrainene și a unor mesaje care îl glorifică pe Vladimir Putin și războiul pe care îl poartă, în timpul recentelor blocaje produse de agricultori”. ”Considerăm că aceasta este o încercare de a prelua controlul asupra mișcării de protest agricol de către grupuri extremiste și iresponsabile, poate influențate de agenți ruși”, se precizează în comunicatul Ministerului polonez de Externe, citat de La Libre Belgique.
”Pentru a evita tensiunile de la granița cu Polonia, Ucraina are în vedere o nouă rută de export pe Dunăre”, titrează Bloomberg, citându-l pe ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, care într-un interviu acordat în marja Conferinței de securitate de la München a explicat că: „Ne gândim la transportul containerelor pe cursul superior al Dunării”, deoarece România este „mai previzibilă” decât granița polonă. Miercuri, Kubrakov a revenit cu noi detalii, precizând, potrivit agenției ucrainene RBC, că ”în zilele următoare vom lansa barje cu containere pe Dunăre spre porturile României, portul Constanța. Primele două nave vor pleca în zilele următoare. De asemenea, ne așteptăm ca în zilele următoare să putem aproviziona piețele Germaniei și Austriei, în amonte de Dunăre, ocolind Polonia”, a mai spus ministrul ucrainean, citat de RBC.
Pe frontul războiului dintre Israel și Hamas, o rezoluție ONU de încetare a focului în Gaza s-a lovit de un nou veto american, constată Courrier International. În afară de vetoul american, textul a primit treisprezece voturi pentru și o abținere (din partea Marii Britanii). ”A fost a treia oară când Washingtonul și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție care solicită încetarea luptelor din Gaza, subliniind izolarea Statelor Unite în sprijinul său continuu și hotărât pentru Israel”, notează New York Times. Deși au respins rezoluția propusă de Algeria, motivând că ea ar fi pus în pericol negocierile în desfășurare pe tema eliberării ostaticilor israelieni deținuți de Hamas, Statele Unite au transmis că lucrează la propriul proiect de rezoluție, ale cărui linii generale au început să se scurgă în presă. ”Textul propus de SUA cere o încetare temporară a focului ‘cât mai curând posibil’, cu condiția ca toți ostaticii să fie eliberați, precum și înlăturarea obstacolelor care împiedică ajutorul [umanitar] să ajungă în Gaza”, detaliază BBC. Propunerea unei astfel de rezoluții americane ar reprezenta ”un pas diplomatic important pentru Statele Unite”, consideră Financial Times pentru că ar fi ”o critică rară la adresa Israelului din partea Statelor Unite, ceea ce reflectă frustrarea președintelui Joe Biden față de războiul desfășurat de guvernul israelian în Gaza și față de numărul mare de morți civili palestinieni”, comentează Financial Times. Miercuri, Knessetul, parlamentul israelian, a votat cu o majoritate covârșitoare împotriva recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian, notează Jerusalem Post, explicând că votul, care este declarativ și nu are implicații practice, a avut loc în contextul în care Autoritatea Palestiniană și-a reînnoit campania pentru recunoașterea unilaterală a statului, iar Curtea Internațională de Justiție dezbate, printre alte aspecte, dreptul palestinian la autodeterminare.
(Carolina Ciulu)