Situaţia din Orientul Mijlociu

Președintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sissi, estimează că un armistițiu în Gaza ar putea fi anunțat în zilele următoare, însă deocamdată luptele din Gaza continuă la intensitate ridicată. În tot acest timp, partidele ultraortodoxe și de extremă dreapta înregistrează câștiguri electorale în urma alegerilor municipale desfășurate ieri în Israel. Ion Știubea transmite din Ierusalim.

Reporter: Operațiunile militare israeliene s-au concentrat în ultimele 24 de ore în toate regiunile din Fâșia Gaza, inclusiv în cele care păreau epurate de teroriști, dar și în sudul Libanului, unde, pe lângă organizația Hezbollah, acționează și o altă facțiune a aripii militare a Hamasului, brigăzile al-Qassam. Azi dimineață s-a comunicat că doi militari israelieni, ofițeri superiori, și-au pierdut viața în explozia unei clădiri minate în nordul Fâşiei Gaza și alți opt au fost grav răniți.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a transmis că teroriștii Hamas încă se mai bucură de libertatea de mișcare prin tunele rămase nedescoperite de armata israeliană și acționează chiar și în regiunile din care se credea că au fost alungați. Pierderile lor continuă să fie grele, dar motivația de luptă n-a scăzut în rândurile lor și multe din depozitele de arme pe care le dețin au rămas intacte.

O ramură militară a organizației Hamas care acționează în sudul Libanului și-a asumat azi dimineață responsabilitatea pentru o salvă de zece rachete lansate din sudul Libanului spre orașul israelian din nordul țării Kiryat Shmona, una dintre ele lovind în plin un bloc de locuințe. Din fericire, n-au fost înregistrate victime, pentru că majoritatea populației din oraș a fost evacuată după 7 octombrie în interiorul țării, dar pagubele materiale sunt majore. Ca răspuns, aviația militară și artileria israeliană au bombardat un depozit de armament al organizației Hezbollah și zona din care au fost lansate cele zece le rachete de către membrii Ezze din al-Qassam.

Luptele au continuat astăzi și în sudul Fâşiei Gaza, în zona orașului Khan Yunis, unde s-au concentrat în special pe distrugerea clădirilor minate de teroriștii Hamas și a infrastructurii militare a organizației. Privind tabloul general al luptelor, nu mai e sigur că ele se desfășoară metodic de la o zonă la alta, așa cum se planificase inițial, ceea ce ridică semne de întrebare referitoare la condițiile în care ar putea avea loc încetarea focului în perspectiva aplicării acordului nerealizat încă de eliberare a ostaticilor israelieni și a deținuților palestinieni. Cu toate acestea, președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi și-a exprimat astăzi speranța că acordul va fi obținut în zilele următoare, alăturându-se astfel președintelui Statelor Unite, Joe Biden și optimismului acestuia, conținut în aprecierea recentă că luptele din Fâşia Gaza vor înceta la începutul săptămânii viitoare.

În Israel nu au mai fost făcute astăzi niciun fel de declarații privitoare la mersul tratativelor, principala atenție fiind acordată rezultatelor parțiale ale alegerilor locale care au avut loc ieri și care, la modul foarte general, par ar fi fost adjudecate de partidul Likud și celelalte formațiuni din coaliția guvernamentală, în ciuda tuturor sondajelor de opinie efectuate de la 7 octombrie încoace, care indică o prăbușire fără precedent a partidului premierului Netanyahu şi a întregii coaliției guvernamentale. Procesul de numărare a voturilor nu s-a încheiat încă, dar e puțin probabil ca desfacerea plicurilor duble ale soldaților, polițiștilor și bolnavilor să modifice semnificativ tabloul general al rezultatelor./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 februarie