John Byrom poet englez și inventator al unui sistem de scriere rapidă

Autor: Alexandru Balaci

Context

Poetul englez John Byrom s-a născut pe data de 29 februarie 1692, în Kersal Cell,  lângă Manchester.  A rămas în istorie pentru compozițiile sale literare  și dezvoltarea unui sistem de scriere rapidă, denumit „Shorthand”.

Viața și opera

Byrom a primit educație primară în Chester, orașul aflat în nordul Angliei și a  fost trimis la Merchant Taylors’ School, unul din centrele de învățământ private din  Anglia. Ulterior, a urmat cursurile Trinity College, din Cambridge, unde a devenit intern.  A studiat medicina la Universitatea din Montpellier, din Franța, însă nu și-a luat diploma, ci doar a mers la cursuri. Byrom nici nu a practicat ceea ce a învățat în Franța.
Sistemul de prescurtări a fost inventat în  timpul „studenției” la Cambridge și a fost utilizat pe toată durata vieții lui. Byrom a devenit cunoscut în mediul academic pentru acest sistem, pe care a început să-l predea altor intelectuali. În ace sens, sistemul său  de prescurtări a fost  utilizat  Charles  și John Wesley,  cei care  au invetat și consolidat  „metodismul”,  doctrină religioasă protestantă. Aceștia au  utilizat sistemul   lui Byrom pentru  a înregistra  remarcile și  reflecțiile științifice în jurnale codate. În 1718, s-a întors la Londra și  și-a dezvoltat sistemul de prescurtări, care a fost prezentat și  Royal Society, în 1924.Chiar dacă el nu a fost considerat cel  care a inventat acest sistem,  monarhia britanică i-a acordat  credit pentru acest sistem de scriere.  Timothy Bright a fost considerat  cel care a inventat prima dată acest sistem de scriere.
Primul poem scris de John Byrom a fost „Colin și Phoebe”, care a fost publicat  în „ The Spectator”, în  octombrie 1714.  Ulterior, el a publicat o colecție de poezii, intitulată „ Miscellaneous Poems”. Acestea au fost publicate după decesul lui John Byrom.  Lirismul lui Byrom presupune  sentimente  vii,  prin intermediul peisajelor din natură. Multe dintre poeziile sale  au descris   apropierea de divinitate.  Byrom a scris și muzică bisericească, fiind cunoscut pentru „ Christians Awake, Salut the Happy Morn”             .
Sistemul de scriere a fost teoretizat  în  lucrare  publicată  după decesul  poetului, în 1767. Lucrarea se numește „ The Universal English Shorthand”.

Bibliografie

https://www.britannica.com/topic/shorthand

https://www.britannica.com/biography/John-Byrom

https://allpoetry.com/John-Byrom

Sursa Foto – Wikipedia