RADOR, 29 februarie – Deloc surprinzător, Ucraina și Rusia rămân în continuare pe prima pagină a ziarelor străine, deși, de această dată, motivele sunt diferite.
Ziarul turc Hûrriyet informează că „președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a deplasat în Albania, unde, miercuri, după ce a semnat o serie de acorduri cu premierul Edi Rama, a participat la o reuniune la nivel înalt la care oficialii ucraineni s-au întâlnit cu liderii unor țări din Europa de Sud-Est”. Potrivit aceluiași ziar, „vizita lui Zelenski a fost, după cum a declarat ministrul albanez de externe, Igli Hasani, de primă importanță în vederea întăririi relațiilor bilaterale”. În plus, ea „a subliniat solidaritatea pe care statele din regiune o manifestă față de lupta eroică a ucrainenilor împotriva agresiunii ruse”. Publicația albaneză Koha Jone menționează că, „printre participanții la summit, s-au numărat președinta din Kosovo, Vjosa Osmani, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, președinta Moldovei, Maia Sandu, și premierul român Ion – Marcel Ciolacu”.
Rusia este și ea prezentă în paginile presei, dar mai ales prin disidenții săi. Publicația americană US News & World Report amintește că „disidentul Oleg Orlov, a cărui organizație este laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru discreditarea forțelor armate ruse”. Apoi, la Strasbourg, văduva lui Alexei Navalnîi, Iulia, le-a recomandat parlamentarilor europeni „să nu se mai arate enervați”. Potrivit ziarul francez Le Monde, iulia Navalnaia ar fi declarat: „Putin l-a asasinat pe soțul meu. Nu-l puteți învinge dacă veți contiuna să mai credeți că e un om cu principii”. Un alt ziar francez, Liberation, anunță că „funeraliile lui Alexei Navalnîi vor avea loc vineri, la Moscova, iar văduva acestuia se teme că se vor solda cu arestări”. Anunțând data înmormântării lui Navalnîi, cotidianul italian Il Messaggero o citează și el pe soția acestuia, care ar fi spus că „Putin este un mafiot sângeros”.
Moldova sau, mai exact Transnistria, este și ea prezentă în presa străină. „O regiune separatistă din Moldova cere protecția Rusiei”, titrează cotidianul american The New York Times. Ziarul mai estimează că „ o recentă cerere a parlamentului local ar putea alimenta tensiunile într-un moment când războiul din Ucraina devine tot mai amenințător”. Citat de ziarul moscovit Kommersant, așa-zisul ministru transnistrean de externe, Vitali Ignatiev, oferă și niște explicații: „Este vorba despre un apel pentru un sprijin diplomatic acordat Pridnestroviei (cum spun rușii Transnitriei). Noi afirmăm că Rusia este un garant responsabil în soluționarea conflictului transnistrean. Ne așteptăm ca Rusia să țină cont de faptul că aici trăiesc peste 220000 de ruși”. Tot Izvestia mai scrie că „Moldova s-a angajat într-o escaladare serioasă a relațiilor cu Tiraspolul și, potrivit declarațiilor lui Andrei Safonov, un parlamentar local, transnistrenii așteaptă măsuri de natură diplomatică, politică, financiară și economică, măsuri care să reducă presiunile la care”, spune el, ‚suntem supuși’. Dar, revenind la The New York Times, nu-l putem ocoli pe Ilan Șor, un milionar fugar care, în Moldova, este condamnat pentru fraudă. Potrivit ziarului american, „Șor și acoliții săi cer ca Moldova să renunțe la ambițiile sale de a adera la Uniunea Europeană, cea care, în 2022, i-a oferit statutul de candidat și, în schimb, să se alăture blocului economic condus de Rusia”.
Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR