Observaţie astronomică în premieră

Radiotelescopul european ALMA din Chile a furnizat primele imagini detaliate ale unei cantități imense de molecule de apă în discul de praf din jurul unei stele tinere din constelația Taurului, unde se pot forma planete, arată un studiu publicat astăzi în revista Nature Astronomy, citat de France-Presse. Octavian Begu are detalii.
Reporter: Steaua respectivă, aflată la doar 450 de ani-lumină de Terra, este de două ori mai mare decât Soarele și a atras atenția astronomilor prin imaginea uluitoare a acelei mase de gaz și praf din jurul său. Potrivit modelelor teoretice, procesul de formare a planetelor ar fi favorizat în așa-numita zonă a liniei de gheață, unde apa, care există sub formă de vapori în apropierea stelei, trece în stare solidă pe măsură ce se răcește. Datorită gheții care le acoperă, granulele de praf se unesc mai ușor între ele.
Imaginile obținute de telescopul ALMA arată o alternanță de inele luminoase și de dungi întunecate care ar trăda prezența unor embrioni de planete în formare. Studiul arată modul în care prezența apei poate influența dezvoltarea unui sistem planetar, așa cum a fost cazul celui al nostru în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Descoperirea va ajuta oamenii de știință să înțeleagă mecanismul prin care se formează planetele într-un sistem solar./RADOR RADIO ROMÂNIA//atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 februarie)