La Roma este în desfășurare congresul Partidului Socialiștilor Europeni

La Roma este în desfășurare congresul Partidului Socialiștilor Europeni, care marchează startul campaniei pentru alegerile europarlamentare din iunie.

Cu acest prilej, socialiștii europeni îl vor anunța pe Nicolas Schmit, actualul comisar pentru muncă, drept candidat la șefia Comisiei Europene. Politicianul luxemburghez în vârstă de 70 de ani este și unicul candidat al acestei familii politice pentru a conduce lista la alegerile europene. Detalii, ne oferă corespondenta RRA la Roma, Elena Postelnicu.

Reporter: Elena Postelnicu- La congres participă 500 de delegații din Europa, foarte mult spanioli și neamț, dar și români din Italia. Discursurile liderilor europeni au început cu o întârziere de oră, posibil în urma întâlnirii din această dimineață dintre cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sanchez, pentru a discuta despre războiul din Ucraina și pentru a găsi noi modalități pentru a continua să ne sprijinim aliații în fața agresiunii rusești. ”Conflictul intră într-o fază delicată. Trebuie să ne arătăm angajamentul și determinarea, securitatea și libertatea europenilor sunt în joc”, este ceea ce a comentat pe rețelele de socializare pe Pedro Sanchez. Acesta a fost și printre primii lideri europeni mai importanți care au vorbit până la această oră, fiind și foarte aplaudat și așteptat de publicul prezent la congres. A vorbit și premierul portughez António Costa, urmând peste puțin timp și premierul român Marcel Ciolacu, după care cancelarul german Olaf Scholz, congresul încheindu-se cu concluziile gazdei, ale secretarului general al Partidului Democrat din Italia, Elly Schlein.

Realizator: Partidul Socialiștilor Europeni este al doilea grup ca număr de locuri în Parlamentul European, după Partidul Popular European, care urmează să oficializeze candidatura Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene în cadrul Congresului PPE din 6-7 martie de la București./lalexandrescu/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 martie