2024. március 6.

Megkezdődött az Európai Néppárt kongresszusa

Megkezdődött az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusa Bukarestben, az eseményen negyven országból több mint 2000 küldött vesz részt. Jelen van az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke, valamint a politikai családhoz tartozó több állam- és kormányfő, pártelnökök, uniós biztosok. A Romexpo kiállítási központban zajló kongresszus házigazdája a Nemzeti Liberális Párt és az Európai Néppárt. Az eseményen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője lesz majd reflektorfényben. A 65 éves német politikus a Néppárt egyedüli jelöltjeként újabb öt évre elnyerheti az EU végrehajtó testületének elnöki tisztségét. Von der Leyen bizottsági elnökjelöltté választása mellett a bukaresti kongresszuson elfogadják a június 6-9-i európai parlamenti választásokra vonatkozó EPP-programot is. A kongresszus záródokumentuma Románia és Bulgária mielőbbi teljes körű schengeni felvételét kérő paragrafust is fog tartalmazni. Egyébként Bukarestbe várják Karl Nehammer osztrák kancellárt is, aki folyamatosan ellenezte Románia csatlakozását a szabad mozgástérhez. Az EPP kongresszusával párhuzamosan egy igazi diplomáciai maratonra is sor kerül, melynek során az európai hivatalosságok kétoldalú találkozókat tartanak Klaus Iohannis államfővel és Marcel Ciolacu miniszterelnökkel. A délelőtt folyamán Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, Klaus Iohannis államfő fogadta a Cotroceni-palotában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A PNL támogatja Ursula von der Leyen jelölését egy újabb főbiztosi mandátumra

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatja Ursula von der Leyen jelölését egy újabb főbiztosi mandátumra, írta Facebook-bejegyzésében Nicolae Ciucă pártelnök, miután találkozott Bukarestben az Európai Bizottság elnökével. Ursula von der Leyen az Európai Néppárt (EPP) kongresszusára érkezett a román fővárosba. „Mandátuma alatt az Európai Bizottság felelősségteljesen és hatékonyan kezelte az elmúlt évek válságait: a világjárványt, az ukrajnai orosz inváziót és a Moszkva által okozott energiaválságot”, hangsúlyozta Nicolae Ciucă, megjegyezve: A testület vezetőjének egyben elmondta, hogy hosszabb távon a bukaresti kormány továbbra is támogatja a mezőgazdasági termelőket és a vidéki vállalkozókat. Románia álláspontja szerint a klímapolitikákat gazdasági szempontból is át kell gondolni.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Az AUR továbbra is vitatja az idei választások megszervezését, többek között a verseny szempontjából

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) továbbra is vitatja az idei választások megszervezését, többek között a verseny szempontjából. A párt képviselői azt állítják, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok tisztességtelen gyakorlathoz folyamodtak az európai parlamenti választások és a helyhatósági választások összevonásával, illetve az elnökválasztás előrehozásával. Az AUR szerdán bejelentette, hogy ezzel kapcsolatban benyújtotta észrevételét a Versenytanácshoz, amelyben azzal vádolja a kormánykoalíciót, hogy a választópolgárok előtti erőfölényének biztosítása érdekében módositotta a jogszabályt, és azt állítja, hogy a kis pártoknak és független jelölteknek nincs elegendő idejük a választási kampányhoz szükséges aláírások és pénz összegyűjtésére. „A jelen felterjesztéssel arra kérjük az állami intézményeket, ez esetben a Versenytanácsot, hogy törvényesen és a lehető leggyorsabban intézkedjenek a visszaélések drasztikus megbűntetéséért”, magyarázta George Badiu, a párt parlamenti képviselője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A romániai cégek harmada 6-10 százalékkal emeli meg idén a fizetéseket

A romániai cégek harmada 6-10 százalékkal emeli meg idén a fizetéseket – egy szakkutatás adatai szerint. A tanulmány azonban jelentős eltérést tár fel a cégek szándéka és a munkavállalók igényei között, akik 20% feletti fizetésemelést követelnek. Ugyanakkor a munkavállalási szándák az idén hat százalékkal nőtt, bár az informatikai és értékesítési osztályok jelentős, több mint 20 százalékos visszaesést regisztrálnak.A tanulmány szerint a toborzási folyamatban a munkavállalók 80%-a által leggyakrabban igényelt anyagi juttatás a mobiltelefon és az egyéni teljesítmény szerinti bónusz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A kiskereskedelemi forgalom volumene országosan 6,6%-al nőtt 2024 januárjában az elmúlt év ugyanezen időszakához képest

A kiskereskedelemi forgalom volumene országosan 6,6%-al nőtt 2024 januárjában az elmúlt év ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb növekedést a nem élelmiszertermékek értékesítése biztosította, 12%-ot meghaladó növekedést pedig az élelmiszerek, mintegy 3%-ot az italok és dohányáruk, valamint több mint 1,5%-ot az üzemanyag-kereskedelem. Az Országos Statisztikai Intézet szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az év januárjában több mint 17 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, elsősorban az élelmiszertermékek, italok és dohányáru értékesítésének több mint 22 százalékkal való csökkenése miatt. Az üzemanyagok és a nem élelmiszertermékek értékesítése egyenként 14% százalékkal volt alacsonyabb.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A mezőgazdasági és gyümölcstermesztési ágazat termelői társulás esetén térítésmentes finanszírozáshoz juthatnak

A mezőgazdasági és gyümölcstermesztési ágazat termelői társulás esetén térítésmentes finanszírozáshoz juthatnak, derült ki a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség által javasolt útmutatóból. A dokumentum szerint a finanszírozás nem haladhatja meg az értékesített termelés értékének 10%-át a termelői csoport elismerésétől számított első öt évben. A maximális összeg évi 100 000 euró és üzleti terv alapján kerül odaítélésre. A pályázói útmutató a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség honlapján található, a javaslatok, észrevételek benyújtásának utolsó napja március 16.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Rozália Gănciulescu