Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Enache – Finanțarea de la bugetul de stat a centrelor de zi pentru copii va depinde de îndeplinirea unor criterii de performanță. Un proiect de lege în acest sens, adoptat Camera Deputaților, ca for decizional, modifică ordonanța de urgență care diminua cu 25% sumele acordate dacă un copil din comunitățile în care funcționează aceste centre ajunge în situații vulnerabile, fără ca anterior să fi beneficiat de servicii pentru prevenirea separării de familie. Măsura adoptată acum de parlament stabilește o micșorare progresivă a finanțării dacă nu sunt respectați mai mulți indicatori.
Reporter: Iulia Gherman – Prin modificările votate de Camera Deputaților, ca for decizional, finanțarea primită de la bugetul de stat pentru centrele de zi destinate copiilor vulnerabili va depinde de mai multe criterii de performanță realizate de aceste instituții, între care menținerea copiilor în familie, rata de participare a rudelor la programele consiliere, la serviciile educaționale, de sănătate, de ocupare a forței de muncă, dar și de gradul de implicare a comunității în susținerea acestor famili. Ministrul familiei, Natalia Intotero, a salutat adoptarea proiectului de lege.
Natalia Intotero: Acest vot face posibilă realizarea celor 150 de centre de zi pentru susținerea copiilor care provin din familii vulnerabile, copii cu dizabilități, cât și a părinților acestora, pe partea de consiliere, și nu numai. Și vreau să vă asigur că, așa cum s-a muncit și până acum, printr-un dialog și transparență, primarii fac parte din această echipă.
Reporter: Pe de altă parte, deputata USR Oana Țoiu a subliniat ordonanța a trebuit să fie amendată de două ori în parlament, iar metodologia de calcul a indicatorilor nu este stabilită prin lege.
Oana Țoiu: E un pic îngrijător acum că indicatorii și formula nu există în lege, ci vor fi stabilite la nivelul ministerului. Dar cel mai important lucru sunt în acest moment copii care nu sunt în evidența niciunui serviciu de prevenire a separării copilului de familie și nu există monitorizare, sancțiuni sau instrumente care să se asigure că asistența socială îi ia și pe aceia în grijă.
Reporter: Proiectul de lege a fost trimis la promulgare./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (6 martie)