În Ungaria, chestiunea graţierii nu a contribuit la consolidarea stângii (sondaj de opinie)

Cu aproximativ o sută de zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, partidele de stânga nu au devenit mai puternice nici în urma dosarului de amnistie, rezultă din datele sondajului de opinie efectuat de Institutul „Nézőpont”, despre care a vorbit analistul institutului, Bálint Rotyis, în cadrul unei emisiuni difuzate de InfoRádio. „Chestiunea graţierii a fost un subiect care a ajuns practic la toată lumea, dar vedem că, în ciuda acestui fapt, nu a avut loc nicio schimbare semnificativă în ceea ce priveşte preferințele de partid. FIDESZ se situează în continuare la 47 la sută, deci aduce media susţinerii pe mulți ani”, astfel a rezumat Bálint Rotyis rezultatele cercetării.
Potrivit analistului, din datele sondajului rezultă că din punctul de vedere al alegătorilor săi, FIDESZ a gestionat în mod corespunzători această problemă, în timp ce opoziția nu a putut transforma cazul în voturi.
Măsurătorile institutului mai arată că Convenţia Democrată (DK) este în continuare cel mai puternic partid de stânga, cu 14 la sută, dar în clasament nu mai este urmat de formaţiunea Momentum, ci de partidele Patria Noastră (Mi Hazánk) și Câinele cu Două Cozi (MKKP), popularitatea ambelor fiind de 8 la sută fiecare. Abia după aceste partide urmează Momentum cu 7%, în timp ce celelalte partide de opoziție aflate în prezent în Parlament au 2% susținere.
Potrivit sondajului de opinie, pe scena politică au apărut doi jucători noi: unul este partidul lui Péter Márki Zay, iar celălalt este partidul „A doua epocă a reformei”, înfiinţat de Gábor Vona. Ambele formaţiuni se bucură de o susţinere de 4% fiecare, ceea ce înseamnă că sunt foarte aproape de pragul de accedere în Parlament.
Analistul a vorbit și despre ceea ce se poate aștepta la alegerile pentru Parlamentul European pe baza tuturor acestor aspecte: estimarea Institutului Nézőpont a relevat că la alegerile care vor avea loc peste o sută de zile, FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat) își va putea păstra cele 13 mandate de până acum, dar nici DK și nici Momentum nu ar putea să repete rezultatul ultimelor alegeri. DK poate conta doar pe trei mandate, în timp ce Momentum doar pe un mandat, iar motivul este că opoziția nu a reușit să-și crească popularitatea în detrimentul FIDESZ-KDNP. Astfel, baza sa de alegători rămâne aceeași, în timp ce partidul Patria Noastră și Partidul Câinele cu Două Cozi pot câștiga câte două mandate în Parlamentul European. „Mandatele de opoziție ar continua să fie împărțite între alte partide”, a explicat Bálint Rotyis.
https://infostart.hu/belfold/2024/03/05/nezopont-kutatas-a-kegyelmi-ugy-nem-erositette-a-baloldalt/rganciu/denisse