Revista presei internaţionale, 6 martie 2024

„America votează!”, proclamă o serie de ziare din SUA. Și totuși, nu este vorba despre toată America, ci doar despre 15 , unde, potrivit presei americane, milioane de oameni s-au prezentat la urne în cadrul unor așa-zise alegeri primare. Dar să vedem ce spun ziarele mai exact.
„Fostul președinte Donald Trump și Nikki Haley, fosta guvernatoare din Carolina de Sud, totodată fostă ambasadoare la ONU, se înfruntă din California și până în Maine”, titrează cotidianul USA Today. Dar același cotidian amintește și că „președintele Biden încearcă să profite de moment în tentativa sa de a reveni la Casa Albă după alegerile din noiembrie, anul acesta”. Un alt ziar american, The New York Times, subliniază că, „printre statele electoare de ieri s-au numărat și doi titani, respectiv, California și Texas”. Și tot The New York Times mai crede că, „în cele din urmă, la alegerile decisive din noiembrie, rezultatul actualului scrutin ar putea duce la o reluare a meciului pentru Casa Albă între Donald Trump și Joe Biden”. „Oare Nikki Haley își va încheia campania sau o va continua?, se întreba The New York Times, ca de altfel majoritatea ziarelor americane. Iar, malițios, cotidianul New York Post avertizează că „nostalgia față de Trump este prezentă și pune în pericol președinția lui Biden”.
În Europa, războiul din Ucraina continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor. „Ucraina a anunțat că, marți dimineață, a lovit și a scufundat vasul Serghei Kotov, o navă de patrulare rusească”, după cum reiese din relatările ziarului francez Le Parisien. Iar într-un alt cotidian francez, Le Monde, un analist este de părere că „Ucraina nu-și va putea lansa contraofensiva decât dacă armata va dispune de noi trupe, bine înarmate și instruite”. Pe de altă parte, în presa rusă comentariile sunt diferite. De exemplu, pubicația moscovită Izvestia îl citează pe ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, care, ieri (5 martie) ar fi spus că „Rusia și NATO riscă să intre în conflict direct, care însă nu poate avea loc fără aprobarea Washingtonului”. O altă publicație rusă, Kommersant, îl citează pe șeful Serviciului de Informații externe din Rusia, Serghei Narîșkin, care ar fi spus că „recentele declarații ale președintelui francez Emmanuel Macron și ale altor lideri europeni pe tema trimiterii unor trupe NATO în Ucraina sunt extrem de priculoase”. Pe de altă parte, același ziar îl citează pe președintele ceh, Petr Pavel, care a declarat că „Europa discută despre niște noi modalități de a veni în ajutorul Ucrainei, fără a trimite trupe în această țară”.
În sfârșit, încheiem cu o veste bună din lumea sportului românesc și nu numai. În Franța, prestigioasa publicație sportivă L’Equipe anunță că, “pentru (Simona), Halep, suspendarea a fost redusă, astfel încât ea poate reveni pe terenul de tenis”. “Interdicția de patru ani impusă lui Halep pentru doping a fost redusă la 9 luni”, titrează și portalul The Athletic de la The New York Times. The Athletic mai amintește că “fosta Nr. 1 din tenis, de două ori câștigătoare a unor turnee de Grand Slam, poate acum reveni pe teren, verdictul având efect imediat”. Succesul Simonei Halep este și prima știre la rubrica de sport a cotidianului britanic The Guardian: “Simona Halep este liberă să joace din nou”.

Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR