Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale

Guvernul s-a reunit azi într-o nouă şedinţă, cea de-a doua din această săptămână, cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea ordonanţei de urgenţă privind organizarea alegerilor din 9 iunie. Documentul a fost adoptat şi stabileşte oficial desfăşurarea scrutinului pentru Parlamentul European odată cu cel pentru primării şi consilii judeţene. Petruţa Obrejan este în direct de la Palatul Victoria cu detalii. Bună seara, Petruța!

Reporter: Bună seara! Alegerile locale și cele europarlamentare se vor desfășura, așa cum ai spus și tu, la data de 9 iunie, iar momentul de începere al campaniei electorale este fixat pentru 12 martie, apreciindu-se că desfășurarea la aceeași dată a acestor două tipuri de scrutine ar avea numeroase beneficii și ar putea motiva cetățenii să se prezinte la urne, asigurându-se astfel o reprezentativitate mai mare a membrilor din România în Parlamentul European.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spunea în cadrul briefingului, care în acest moment continuă la Palatul Victoria, că listele suplimentare pentru cetățenii români din străinătate vor fi generate tot electronic și s-ar câștiga în acest fel mult mai mult timp. El a explicat că în tot acest demers, legat de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, s-a urmărit respectarea Constituției, a prevederilor Comisiei de la Veneția și a legislației în materie.

Trebuie spus că la alegerile din data de 9 iunie, anul acesta, o persoană poate candida în același timp pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea 115/2015. La aceste alegeri va fi folosit sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, sistem care va fi gestionat, ca și până acum, de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Aș mai adăuga faptul că timpul alocat votării a fost extins până la ora 22:00 și dacă există persoane în incinta secției de vot sau la rând, în afara sediului secției de votare, acestea își pot exprima dreptul constituțional de vot până la cel mult ora 23:59. Atât de la Palatul Victoria.

Realizator: Mulțumim! A fost în direct Petruța Obrejan. Înainte de şedinţa de guvern, liderii coaliţiei au avut noi discuţii despre lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Potrivit unor surse politice, în primele zece locuri pe listă, șase ar urma să aparţină social-democraţilor şi patru liberalilor, iar ţinta celor două partide este să obţină 19 locuri în viitorul legislativ comunitar. Există şi intenţia desemnării unor candidaţi comuni la locale, iar o nouă reuniune a coaliţiei ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni pentru a analiza posibilii candidaţi la Primăria Generală a Capitalei şi la Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 martie