Motto: “… Sub înfăţişarea aceea blajină, nimeni poate nu ştie câtă tenacitate şi câtă energie stau ascunse; îndărătul acelor doi ochi blânzi stă dârză o voinţă neîncovoiată, sub chipul acela de răzeş plin de bonomie naivă e totdeauna deşteaptă la pândă cea mai sigură judecată, cea mai adâncă dibăcie de om de stat. Toate acestea pe un fond moral fără cea mai mică imputare. “ (I.L. Caragiale despre Lascăr Catargiu)
Context
Cu 153 de ani în urmă (1871) începea guvernarea Cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu („marea guvernare conservatoare”, până la 4.IV.1876), care a pus bazele constituirii Partidului Conservator. Lascăr Catargiu s-a născut la Iaşi în ziua de 1 noiembrie 1828. Descendent al uneia din cele mai mari familii ale Moldovei, de mic a învățat și a dezvoltat acea tenacitate a caracterului şi acea inflexibilitate a voinţei caracteristice multor familii boiereşti ale vremii. La 1845 devine pârcălab (prefect) al judeţului Neamţ, în 1853 în aceeaşi calitate la laşi; cu un an mai târziu i se încredinţează conducerea judeţului Covurlui, care prezenta o deosebită importanță pentru Moldova în acea vreme. În timpul domniei lui Grigore Ghica, e bine văzut de Domn şi numit agă al laşului, post dintre cele mai însemnate în stat, echivalent cu ministrul de interne.
În aceste funcţii cunoaște bine poporul român
Odată cu căderea lui Grigore Ghica, Lascăr Catargiu sa retrage şi el pentru un moment din viaţa publică, la această vreme punându-se în legătură cu tot ce Moldova avea mai de seamă în acea vreme, Lascăr Catargiu începe acea uriaşă luptă care avea să pregătească terenul pentru Unire. Când Caimacanul Vogoride, la alegerile pentru divanul ad-hoc, reuşise cu forţa să aleagă adversari de-ai Unirii, Lascăr Catargiu şi cu el întreaga ţară a scos acel formidabil strigăt de protesta, fără de care soarta Unirii ar fi fost de sigur compromisă, spun istoricii.
Lui i s-a încredinţat acel memorabil protest, el a alergat din oraş in oraş, din sat în sat, din casă în casă, pentru a aduna miile de semnături ale românilor care împreună cu el nu vedeau altă salvare decât Unirea.
Așa s-au înscris in istorie zilele de 5 şi 24 ianuarie 1859
În sânul Divanului ad-hoc, a cărui vicepreședinţie a refuzat-o în favoarea lui Petre Mavrogheni, a fost de un real folos pentru rezolvarea marilor chestiuni ce s-au agitat acolo. Lascăr Catargiu refuză să-şi susţină candidatura, ajutând pe faţă pe cea a colonelului Alexandru loan Cuza, singurul după părerea tuturor în a cărui persoană s-ar fi putut realiza Unirea. Atunci înscrie Lascar Catargiu în istoria ţării una din cele mai frumoase pagini ale sale, guvernul conservator 1871- 1876. După rolul important pe care l-a jucat în menţinerea la conducere al lui Carol I, după ce acesta îşi declarase intenţia de a abdica, la 11 martie 1871, Lascăr Catargiu a format un nou guvern, de orientare conservatoare, primul Consiliu de miniştri care reuşea să guverneze pe tot parcursul celor patru ani legitimi, până pe 31 martie 1876, când şi-a depus mandatul pentru organizarea unor noi alegeri legislative.
În timpul acestei guvernări se pun bazele aproape întregii organizări a României. Continuarea construirii căilor ferate şi mai ales întemeiarea sistemului nostru financiar şi a creditului public, sunt fapte care au asigurat dezvoltarea economică a ţării . Organizarea armatei este opera aceluiaşi guvern prezidat de Lascar Catargiu. Pe durata mandatelor la conducerea Ministerului de Interne, unele ocupate din poziţia de prim-ministru, Catargiu a adoptat acte normative cu rol extrem de important în reformarea administraţiei şi siguranţei: legea pentru înfiinţarea Jandarmeriei rurale, prin care se apăreau 8000 de posturi de jandarmi comunali, 1260 de jandarmi judeţeni şi 69 de ofiţeri, Legea pentru organizarea comunelor urbane, Legea pentru reînfiinţarea birourilor de paşapoarte (1867), Legea pentru organizarea Serviciului Administraţiunii Centrale a Ministerului de Interne (1892), legea de înfiinţare a Serviciului fotografic – primul serviciu de identificare şi poliţie tehnică din ţară, Regulamentul relativ la atributele comisarilor speciali de poliţie în gările Căilor Ferate, sau Legea poliţiei vânatului. Prin toate aceste măsuri, Catargiu a rămas unul dintre cei mai de seamă gospodari în dezvoltarea administraţiei ţării.
(Autor: Alexandru Balaci)
Bibliografie
Calendar Rador
https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Index:Guvernele_Rom%C3%A2niei
https://www.gov.ro/ro/fosti%20ministri