Măsuri stricte de reglementare în domeniul Inteligenţei Artificiale, adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat o lege privind folosirea Inteligenţei Artificiale (IA).

Preşedintele Parlamentului, Roberta Metsola, a spus că noile reglementări echilibrează inovaţia în domeniul tehnologiei cu respectul pentru drepturile fundamentale ale oamenilor. Dezvoltarea rapidă a IA a determinat autorităţile din multe ţări să ia măsuri de reglementare a acestei tehnologii, însă după adoptarea noii legislaţii în domeniu de către Parlamentul European, Uniunea Europeană crede că este în avangardă. Legislaţia reglementează folosirea IA în concordanţă cu potenţialele riscuri.

Măsuri stricte sunt impuse unor dispozitive precum camerele de recunoaştere facială, care vor putea fi folosite numai de către instituţiile de securitate pentru a combate cele mai grave delicte. Alte sisteme, precum sistemele IA de detectare a emoţiilor, sunt strict interzise în şcoli şi la locurile de muncă.

Potenţiala folosire a IA în domenii precum medicina sau infrastructura critică va fi, de asemenea, strict reglementată. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi de până 7% din veniturile lor./opopescu/csimion

BBC SERVICIUL MONDIAL – 13 martie