Guvernul a decis azi reorganizarea activității ANAF pentru îmbunătățirea colectării veniturilor la bugetul de stat. Una dintre măsuri este introducerea de structuri județene antifraudă, care vor deveni operaționale de la începutul anului viitor.
Totodată, pentru structurile de control din ANAF și Autoritatea Vămilor se are în vedere achiziționarea de dotări corespunzătoare pentru îndeplinirea responsabilităților și a misiunilor stabilite prin sistemul național RO e-Sigiliu. Andrei Șerban, transmite de la Palatul Victoria.
Reporter: Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență care reorganizează Agenția Națională de Administrare Fiscală cu scopul de a îmbunătăți capacitatea acesteia de a colecta bani la bugetul de stat. Acest lucru se va face prin îmbunătățirea combaterii evaziunii fiscale, prin digitalizarea agenției și prin descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să se poată face cu anumită operativitate.
Ministrul de finanțe, Marcel Boloș: Proiectul de ordonanță de urgență prevede reorganizarea activității Agenției Naționale de Administrare Fiscală cu obiectivul de a consolida capacitatea instituțională a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat, dar şi combaterea fenomenului de evaziune fiscală.
În acest sens, sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF-ului de la structurile teritoriale a Direcției Generale Antifraudă și în special reoperaționalizarea, cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte și, pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență. Și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității Direcții generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să poată fi derulate cu o anumită operativitate.
Reporter: Guvernul a mai adoptat un alt act normativ care urmărește ca fondurile europene din PNRR să stea cât mai puțin în conturile statului român și să ajungă în cel mai scurt timp pe șantierele de investiții.
Ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu: Astăzi aprobăm în principal distribuirea sumelor care se cuvin României din capitolul REpowerEU, cele 1,4 miliarde de euro. Și aici foarte important este faptul că 1,2 miliarde de euro vor fi puse la dispoziția gospodăriilor cetățenilor români în acest an prin vouchere pentru eficiență energetică și vouchere pentru panouri fotovoltaice și baterii.
Este foarte important. Aprobăm astăzi această distribuire, iar în luna mai o să declanșăm procedura de distribuire a acestor programe de sprijin pentru populație. De asemenea, tot prin această redistribuire de sume din REPowerEu, agricultura, pentru prima oară, are acces la banii din PNRR. După cum știți, a fost o luptă să introducem și capitolul agricultură, mai ales pe partea de energie din zona de irigații.
Reporter: De asemenea, premierul a mai anunțat că în următoarele două săptămâni principalul efort va fi îmbunătățirea mecanismelor care țin sub control preţurile la energie, gaze și la alimentele de bază și continuarea investițiilor în producția românească pentru ca în magazine să existe cât mai multe produse românești la prețuri corecte./csimion
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 14 martie