„Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Copiii mai multor clase din Sângeorgiu de Mureș lipsesc de la școală din cauza bolii obrajilor pălmuiți. Afecțiunea, cunoscută și sub denumirea de a cincea boală eruptivă sau eritemul infecțios, este o boală infecto-contagioasă alături de scarlatină, rujeolă, rubeolă. Cazurile de îmbolnăvire nu se raportează însă la Direcțiile de Sănătate Publică, deși este o boală a copilăriei care se transmite foarte ușor. Această infecție se întâlnește mai mult vara – spune medicul de familie din comuna Gornești, Mureș, Gálfi Zsuzsanna.
Gálfi Zsuzsanna: Este o boală virotică. Se tratează simptomatic, în primul rând, cu antitermice, multe lichide, odihnă. Dacă se suprainfectează, atunci și local, și general se dau antibiotice. Igiena este foarte importantă, vitaminizarea. În urmă cu vreo doi ani am foarte multe cazuri; vara, când transpiră, când sunt mai mult pe afară. Eu un singur caz am avut. Avem mai mult erupții ale pielii post-virotice, deci după ce a suferit o boală respiratorie virotică.
Realizator: Medicii mai spun că boala obrajilor pălmuiți nu se poate preveni, deoarece perioada de incubație este și cea în care se transmite cel mai ușor virusul. Radio România Târgu Mureș mai transmite că erupția poate persista până la două-trei săptămâni, iar din momentul apariției acesteia copilul nu mai este contagios și se poate merge în colectivitate./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 martie)