Realizator: Cristian Bâcâin – Președintele Franței se întâlnește la Berlin cu șefii guvernelor din Germania și Polonia pentru a găsi căi de urgentare a ajutoarelor militare pentru Ucraina. Este de așteptat să se încerce o mediere a divergențelor franco-germane cu privire la gradul de implicare în războiul de apărarea Ucrainei. În timp ce cancelarul german Olaf Scholz ocolește decizii despre care crede că ar duce la escaladarea conflictului, președintele francez nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina. Emmanuel Macron are joi seară, într-un interviu, că o victorie a Rusiei ar compromite securitatea și credibilitate Europei.
Reporter: Daniela Coman – Jurnaliștii i-au cerut să clarifice afirmația sa de acum trei săptămâni, în care nu a exclus posibilitatea ca, la un moment dat, țările aliate să participe cu trupe pentru a ajuta Ucraina să se apere în fața agresiunii ruse. Nu suntem în război cu Rusia și nu vrem să pornim un război împotriva poporului rus, dar suntem obligați să ajutăm Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, pentru că securitatea Europei și a francezilor se joacă acum în Ucraina, a spus președinte Emmanuel Macron, avertizând că, dacă situația se deteriorează în Ucraina, trebuie să fim pregătiți.
Emmanuel Macron: Toate opțiunile sunt posibile, iar singurul care va purta responsabilitatea este regimul de la Kremlin. Niciodată noi nu vom conduce o ofensivă și niciodată nu vom lua inițiativa. Franța este o forță de pace, dar, pentru a avea pace, nu trebuie să fim slabi. Prin urmare, noi trebuie să privim cu luciditate situația și să spunem cu hotărâre, voință, curaj că suntem gata să mobilizăm toate mijloacele pentru a ne atinge obiectivul. Rusia nu trebuie să câștige.
Reporter: Dacă Rusia ar obține victoria, credibilitatea Europei ar fi redusă la zero. Dacă decidem să fim slabi în fața cuiva care nu are limite, este ca și cum ne-am accepta înfrângerea, a insistat președintele Macron, în opinia căruia o pace durabilă nu este posibilă fără o retragere a Rusiei din teritoriile ocupate în Ucraina și o revenire la frontierele recunoscute internațional, ceea ce, în acest moment, pare imposibil, pentru că Rusia refuză./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (15 martie)