Răzvan Moceanu
Sâmbătă, 16 martie, marcăm împlinirea a 100 de ani de la naşterea actorului de teatru şi film Horia Şerbănescu.
* * * * *
De la stânga la dreapta: N. Stroe, Ion Vova, Radu Zaharescu, Mircea Crişan şi Horia Şerbănescu, la înregistrarea emisiunii „Ora veselă”, în studioul Radiodifuziunii Române (1958). Sursa – Arhiva Scrisă a S.R.R.
S-a născut la 16 martie 1924, la București. A copilărit în cartierul Filantropia, străduța sa fiind una liniștită, patriarhală.
La doar cinci ani, debutează pe scenă în rolul Regelui Mihai din spectacolul ”Miss Revista”, de la Teatrul “Cărăbuş”. Alături de marele Constantin Tănase apăreau printre alții Marilena Bodescu, Lizica Petrescu, Natalița Pavelescu, Dan Demetrescu, Alexandru Giugaru și … micul artist Horia Șerbănescu. În acest spectacol este remarcat de regizorul Paul Gusti și i se oferă imediat un alt rol, Statu Palmă Barbă Cot, în ”Rodia de Aur”, la Teatrul Național, un spectacol transmis la Radiodifuziunea Română, la 13 septembrie 1929. Astfel, Horia Șerbănescu a devenit unul dintre cei mai vechi şi cei mai statornici colaboratori al Radioului Public.
A jucat, apoi, pe scena Teatrului din Sărindar, condus de Tudor Mușatescu, pe cea de la Teatrul nostru, condus de Dina Cocea – unde a activat ca actor, sufleor şi regizor de culise – și, ulterior, la Teatrul Victoria.
Radu Zaharescu, Horia Șerbănescu, Pavel Dan (redactor RTV), Mihai Fotino, Horia Căciulescu. În timpul înregistrărilor pentru una dintre emisiunile umoristice „Unda Veselă”. Sursa – Arhiva Scrisă a S.R.R.
A jucat de toate: dramă, revistă, comedie, operetă, comedie muzicală, a apărut în filme, la televiziune și era prezent foarte des la radio.
Primul său succes l-a avut la Gradina Volta Buzești, cu rolul din spectacolul „Profesorul de franceză”, de Tudor Mușatescu.
Horia Şerbănescu apare şi pe marele ecran în filme precum: „Directorul nostru” (1955), „Telegrame” (1959), „Politică și delicatese” (1963) sau „Mofturi 1900” (1964).
A format cupluri artistice cu Emil Popescu și apoi cu Radu Zaharescu – alături de care se bucură de un mare succes la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”. Ulterior, cei doi vor fi nelipsiți din emisiunile de divertisment ale Televiziunii Române și din cele umoristice de la radio.
La Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, Horia Șerbănescu joacă în numeroase spectacole, printre care: “Revista ‘58”, “Pe aripile Revistei”, unde publicul va ovaționa în spectacol apariția unui terțet de zile mari – Trei Călușari -, în interpretarea lui N.Stroe, Horia Șerbănescu și Radu Zaharescu, “Vitamina M… Muzica”, „Ca la Revistă”, “Concertul tinereții”, “Carnaval la Tănase”, “Cu muzica e… de glumit!” sau “Horia și Radu își asumă riscul”, pentru unele dintre ele scriind şi textele.
De asemenea, Horia Șerbănescu a colaborat și cu Radio România, îndeosebi în cadrul programului Teatru la microfon și la emisiunea „Unda Veselă” unde singur sau alături de Radu Zaharescu a făcut roluri memorabile.
Câteva din spectacolele de teatru radiofonic în care a jucat sunt Ion Luca Caragiale – „O scrisoare pierdută”, regia artistică: Sică Alexandrescu (1952), „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, adaptarea radiofonică de Radu Beligan, regia artistică: Titi Acs (1957), „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, regia artistică: Mihai Zirra (1960), „Milionarul” de Iordan Stefanov Iovkov, traducerea de Athanasie Gospodinov, adaptarea radiofonică de Mugur Mardan, regia artistică: Constantin Moruzan (1960), „Carnavalul” de Ivan Shopov, traducerea şi adaptarea radiofonică de Enache Manea, regia artistică: Paul Stratilat (1961), „Inspectorul broaștelor” de Victor Eftimiu, regia artistică: Paul Stratilat (1971), „O soacră” de Ion Luca Caragiale, regia artistică: Ion Vova (1979).
Popa Petrică, Toma Caragiu, Carmen Stănescu și Horia Șerbănescu. Fotografie din timpul înregistrărilor pentru emisiunea umoristică Unda veselă. Sursa – Arhiva Scrisă a S.R.R.
În viața cotidiană din afara scenei, era la fel de vesel și de zâmbitor, mereu gata de un sfat și de o vorbă bună, fiind un adversar neînduplecat al umorului de tip nou, grosier și de prost gust care produce râsul prin vulgaritate și mitocănie.
A fost căsătorit timp de 25 de ani cu cântăreaţa Gina Pătrașcu şi a avut doi copii, Mugur și Ilinca.
Horia Şerbănescu a murit la 19 septembrie 2010, la Bucureşti, la vârsta de 86 de ani.
Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea actorului, marți, 20 februarie 2024, de la ora 18:00, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române a avut loc vernisajul expoziției „Centenar Horia Șerbănescu”, un eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, în colaborare cu Teatrul Național Radiofonic.
Au participat Gina Pătrașcu, Ilinca Șerbănescu, Dara Codescu, Silvia Cusursuz, Dan Claudiu Tănăsescu, Emilia Popescu, Mihai Mălaimare, Manole Pavel Dan. Amfitrion a fost Loreta Popa. Vernisajul a cuprins momente de audiție, cu fragmente din spectacolele radiofonice scrise și jucate de actor.