La data de 31 martie, începe ridicarea controalelor la frontierele aeriene pentru Bulgaria și România, care se vor integra parțial în spațiul Schengen. „Până la sfârșitul anului se vor alătura și cu granițele terestre”, a afirmat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.
A început numărătoarea inversă pentru două țări, Bulgaria și România, care, deși sunt membre ale Uniunii Europene din 2007, nu sunt incluse încă în zona Schengen, care oferă pentru milioane de oameni dreptul de a călători liber, fără controale la frontierele interne.
Începând cu 31 martie, cele două țări se vor integra parțial în zona Schengen, dar numai pentru călătoriile aeriene. Acest lucru a fost confirmat de vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului european de viață, Margaritis Schinas, la Salonic, unde a participat la conferința Greece Talks Thessaloniki. „Dacă puneți Salonicul la capătul unui compas și rotiți pe hartă, pe o rază de 500 km, veți vedea că pe această rază, Salonicul este singurul oraș care este în euro, în zona euro, în Schengen, în NATO și în Consiliul Europei” a spus Schinas.
La sfârșitul anului și pentru granițele terestre
Orașul Salonic și, în general, nordul Greciei depind în mare măsură de turismul rutier. Asta face ca integrarea parțială a celor două țări să însemne o rămânere în urmă, deoarece întârzierile la trecerea frontierelor terestre sunt de multe ore. După cum a spus Schinas, „până la sfârșitul anului, cele două țări se vor alătura zonei Schengen și cu granițele terestre”.
Un mic „Benelux”
În ceea ce privește integrarea deplină a celor două țări în zona Schengen, pe cale aeriană și pe cale rutieră, Schinas a spus că o asemenea perspectivă va crea, probabil anul viitor, „un mic „Benelux” în Balcani, adică o zonă imensă de liberă circulaţie de circa 35 de milioane de cetăţeni care se vor deplasa liber de la Dunăre şi Marea Neagră până la Marea Egee, fără formalităţi la frontieră”.
Este necesară modernizarea punctelor vamale
Guvernatorul regiunii Macedonia Centrală, Apostolos Tzitzikostas, a vorbit despre o evoluție istorică legată de integrarea parțială a Bulgariei și României în Spațiul Schengen începând cu 31 martie 2024. „Și practic, facilitarea trecerii frontierei va afecta pozitiv și turismul rutier”. El a subliniat că, întrucât regiunea depinde în mare măsură de turismul rutier, ar trebui incluse cât mai curând posibil în Spațiul Schengen și legăturile rutiere pentru a facilita trecerea turiştilor. Acest lucru, desigur, necesită și modernizarea tuturor punctelor vamale, pentru a face intrarea mai rapidă și în condiții mai bune. „Suntem în colaborare cu guvernul, pentru ca această responsabilitate, care nu aparține regiunilor, „să treacă în competența noastră ca să putem moderniza punctele vamale și să oferim o imagine mai bună, prima și ultima pentru vizitator”.
GR TIMES (Grecia) – 15 martie 2024
Traducerea: Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA