Votul ruşilor pentru Putin trebuie acceptat, a spus vicepremierul italian Matteo Salvini

Vicepremierul italian Matteo Salvini s-a distanțat, luni, de reacţia critică a liderilor occidentali la victoria lui Vladimir Putin în urma alegerilor prezidențiale din Rusia, spunând că verdictul alegătorilor trebuie acceptat.

Dl Putin, care a condus Rusia timp de aproape un sfert de secol, a câștigat alegerile care au durat trei zile care şi s-au încheiat duminică cu un procent post-sovietic record, prelungindu-și mandatul cu încă șase ani. Autorităţle din Statele Unite și Europa au spus că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte, deoarece Vladimir Putin şi-a arestat unii oponenţi și i-a împiedicat pe alții să candideze împotriva lui.

Însă dl Salvini, care este liderul partidului de extremă dreaptă Liga din Italia și a fost un apropiat al dlui Putin înainte de invazia rusă din Ucraina, a spus că rezultatul trebuie acceptat pentru că „atunci când oamenii votează, au întotdeauna dreptate”. „Ei au votat și recunoaștem asta, în speranța că 2024 va fi anul păcii”, le-a spus el jurnaliştilor în marja unei conferințe de la Milano. Remarcile dlui Salvini evidențiază tensiunile interne din cadrul guvernului de coaliție al premierului Giorgia Meloni.

Ministrul de externe Antonio Tajani, lider al partidului centrist Forza Italia și vicepremier alături de Matteo Salvini, a declarat ieri că alegerile prezidențiale din Rusia nu au fost „nici libere, nici corecte”. Întrebat despre remarcile de luni ale dlui Salvini, ministrul Tajani a spus: „Poziția de politică externă a Italiei este cea a ministrului de externe”. Dna Meloni nu a comentat încă cu privire la rezultatul alegerilor din Rusia, dar a exprimat sprijinul ferm al Italiei pentru Ucraina în eforturile acesteia de a respinge forțele invadatoare ruseşti./opopescu/cpodea

REUTERS – 18 martie