Realizator: Amalia Bojescu – Un răspuns comun la nivel european pentru următorii 10 ani ar putea ajuta statele membre să facă față provocărilor cu care Europa se confruntă la nivel mondial, arată un studiu întocmit de serviciul de cercetare al Parlamentului European. Documentul identifică în domenii precum piața unică, transporturile, cercetare sau educație acțiuni care ar putea valorifica potențialul Europei. O dezbatere despre provocările Europei a fost organizată vineri de biroul de legătură în România al Parlamentului European. Relatează corespondentul RRA Petruța Dinu.
Reporter: Eurodeputații prezenți la eveniment au subliniat că participarea statelor la proiectul european aduce beneficii directe și indirecte cetățenilor. Reprezentantul PNL Siegfried Mureșan sublinia, de exemplu, cât de importantă va fi în viitor legătura între cheltuielile pentru securitate și apărare și o economie puternică.
Siegfried Mureșan: Companiile vor continua să investească doar dacă se simt sigure. Noi avem obligația să garantăm acest cadru și, pentru asta, cheltuielile pe apărare sporite vor fi necesare. Putem eficientiza prin achizițiile comune la nivel european, dar, tocmai pentru a avea suficiente resurse pentru securitate și apărare, avem nevoie și de o economie puternică, competitivă, deci de reforme economice, investiții, inovare, cercetare.
Reporter: La rândul său, reprezentantul REPER, eurodeputatul Dragoș Pîslaru, arăta că mobilitatea forței de muncă în Uniunea Europeană a adus venituri și a creat oportunități pentru oameni.
Dragoș Pîslaru: Unul din cinci români din populația totală de cetățeni români lucrează, fie sezonier, fie permanent deja, stabilit, într-un alt stat membru al Uniunii Europene; primul loc în Europa. De altfel, cinci state, România, Polonia, Italia, Portugalia și Belgia, conform studiului, au jumătate din toți lucrătorii mobili. Ce înseamnă acest lucru? Că unul din cinci români beneficiază în mod direct de Uniunea Europeană.
Reporter: Dezbaterea organizată vineri a avut loc în contextul în care în iunie vor fi organizate alegeri europarlamentare, alegeri care vor decide cum va fi condusă Europa în următorii cinci ani./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (22 martie)