În Statele Unite, Donald Trump trebuie să achite 454 de milioane de dolari până mâine, ca amendă pentru fraude fiscale, așa a stabilit Tribunalul din New York. În caz contrar, procurorul general al statului, Letitia James, ar urma să decidă confiscarea unora dintre proprietățile lui Trump.
Înainte de termenul limită, fostul președinte susține că are aproape 500 de milioane de dolari în numerar, în ciuda faptului că avocații săi au spus în fața unei curs de apel din New York că nu poate găsi banii. De la Washington, Doina Saiciuc explică.
Reporter: Luna trecută, judecătorul Arthur Engoron a decis că Donald Trump și fiii săi Eric şi Donald Trump Jr. se fac vinovați de a fi conspirat pentru a exagera valoarea proprietăților lor, drept care trebuie să plătească până mâine o amendă de 454 de milioane de dolari. Procurorul general al New York-ului, Letitia James, care a condus cazul împotriva lui Trump, a spus că este pregătită să confiște proprietăți ale acestuia, dacă nu achită mâine cauțiunea.
Judecătorul Engoron a decis că Trump s-a angajat ani de zile într-o schemă financiară prin care a exagerat averea sa prin declarații financiare folosite pentru a-și asigura împrumuturi și a încheia acorduri de afaceri. Judecătorul a identificat că fostul președinte Trump a câștigat prin fraude 350 de milioane de dolari, care, combinate cu dobândă, au rezultat la un total de 454 de milioane de dolari cauțiune.
La 18 martie, avocații lui Donald Trump spuneau că este practic imposibil ca acesta să poată obține milioanele de dolari, arătând că a întâmpinat „dificultăți insurmontabile” în încercarea de a-i obține, deși a bătut la ușa a 30 de bănci care facilitează obținerea de cauţiuni. Vineri însă, Donald Trump a spus că are aproape 500 de milioane de dolari în bani lichizi și proprietăți, dar a adăugat pentru televiziunea conservatoare Fox News, „aceasta nu înseamnă că le va da unui judecător corupt și incompetent”.
Campania candidatului republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, Trump a cerut cu insistență donații, clamând că procesele intentate împotriva lui sunt o încercare de a-i distruge campania prezidențială. Unii democrați se tem că Trump ar putea obține bani de la adversari străini pentru a-și acoperi cauțiunea, ceea ce îl face un risc pentru securitatea națională, iar fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a prevenit într-un interviu că americanii ar trebui să fie precauți în legătură cu de unde obține fostul președinte banii, dacă, printr-un canal secret, banii ar veni din Rusia sau Arabia Saudită, a spus Cohen.
Într-o ultimă dezvoltare însă, investitorii corporației Digital World Acquisition au votat vineri pentru a se uni cu platforma socială a lui Trump, Truth Social, ceea ce i-ar aduce fostului președinte miliarde de dolari pe piața bursieră pe care ar putea intra chiar de mâine. Trump va deține mai mult de 50% din compania rezultată. Unirea cu Truth Social vine într-un moment curios, spune Glenn Kirschner, fost procuror și actual analist legal. Într-un video postat pe Youtube pentru emisiunea „The Legal Breakdown” („Eşecul legal”) a comentatorului politic Tyler Cohen, Kirschner a spus „este cel puțin bizar că, dintr-o dată, cu numai 48 de ore înaintea termenului limită la care Trump trebuie să depună aproape jumătate de miliard de dolari, compania lui se unește cu o corporație, iar Trump ar putea avea un beneficiu de două sau trei miliarde de dolari. Este ciudat”./gpodea
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 24 martie