Un apel la solidaritate și la ajutor reciproc în momente de nevoie este, în mod semnificativ, drept fir comun în mesajul tradițional din Joia Mare, din acest an, al Regelui Charles al III-lea, deși în absența unei referiri directe la problemele sale de sănătate sale ale Prințesei de Wales, Kate, după diagnosticul de cancer dezvăluit recent.
Mesajul reprezintă un obicei în săptămâna Paștelui din partea monarhilor britanici, în calitatea lor de șefi de onoare ai Bisericii Creștine Anglicane.
Textul discursului, care a fost citit joi seară în timpul celebrării Liturghiei în memoria Cinei celei de Taină a lui Iisus cu Apostolii în catedrala istorică medievală engleză din Worcester, a fost anticipat de Palatul Buckingham; și conține mulțumiri deosebite din suflet tuturor celor care „întind o mână de ajutor” celorlalți, „mai ales în momente de nevoie”. Mesajul, înregistrat la jumătatea lunii martie, după cum a relatat BBC, include și lectura unui pasaj din Sfânta Scriptură, precum și o rechemare la Regat a suveranului în vârstă de 75 de ani, care i-a succedat pe tron mamei sale, Regina Elisabeta, în urmă cu un an și jumătate, „cu privire la importanța de a avea grijă unii de alții”; și despre „marele beneficiu” pe care „spiritul slujirii” și ajutorul creștin către semeni îl asigură, mai presus de toate, celor care îl oferă.
Regele Charles al III-lea nu-și ascunde „marea tristețe” pentru că este forțat să piardă ritualul public solemn din Joia Mare: o tradiție veche de secole pentru suveranii britanici în calitatea lor de șefi ai Bisericii Anglicane, care anul acesta nu participă personal, în urma recomandărilor medicilor de a nu participa la evenimente aglomerate în timpul tratamentului pe care îl urmează, în urma diagnosticului de cancer anunțat la începutul lunii februarie. El însuși mărturisește acest lucru, cu vocea sa, în mesajul difuzat și pe video – după avanpremiere ale textului lansat de Palatul Buckingham – credincioșilor invitați la Liturghia regală, celebrată în istorica catedrală medievală din Worcester, nu departe de Birmingham, în centrul Angliei. Videoclip axat pe un apel din inimă de „a sluji, a ajuta și a întinde o mână” în „momentul de nevoie” și înregistrat la mijlocul lunii martie, în care suveranul în vârstă de 75 de ani – îmbrăcat în albastru și așezat la birou – pare să fie în stare generală bună. Între timp, Regina Camilla (76 de ani) a sosit la Worcester, unde este obligată din nou să-și reprezinte soțul și întreaga monarhie la o întâlnire importantă. În timp ce absența din public a moștenitorului tronului William continuă, de asemenea, după recenta dezvăluire publică a cancerului care a afectat-o și pe soția sa Kate, Prințesa Țării Galilor, în vârstă de 42 de ani, care a fost supusă unei chimioterapii preventive abundente în ultimele săptămâni.
Între timp, Camillei îi este încredințat obiceiul ritual al Maundy Money (sau Royal Maundy), ofranda regală astăzi oferită simbolic celor săraci și nevoiași în timpul slujbei din Joia Mare, în memoria Cinei celei de Taină. În timp ce Charles, conform celor asigurate de Palat în urmă cu câteva zile, este așteptat în persoană cel puțin la slujba de Paște, duminică dimineață, în Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor: un eveniment public, dar în esență familial, la care îi este evident permis să asiste direct, datorită numărului limitat de persoane prezente. (www.ansa.it – 28 martie)/oavram
RADOR RADIO ROMÂNIA (29 martie)