Creștinii romano-catolici și protestanți sunt în Sâmbăta Mare

Realizator: Cătălin Gomboș – Creștinii romano-catolici și protestanți sunt astăzi în Sâmbăta Mare și vor sărbători mâine Paştele, cu cinci săptămâni înaintea ortodocșilor, greco-catolicilor și neo-protestanților de la noi. În România, aproximativ 1.300.000 de creștini se pregătesc de Învierea Domnului. La miezul nopții, romano-catolicii vor participa la Vigilia Pascală, slujbă specială care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, după trei zile de la răstignirea pe cruce. La Catedrala Romano-Catolică din Iași, slujba de înviere va fi celebrată de episcopul Iosif Păuleț. Mâine, în prima zi de Paște, credincioșii vor fi stropiți cu apa care va fi binecuvântată în noaptea de înviere.
Adrian Blăjuță, purtătorul de cuvânt al Diecezei Romano-Catolice de Iași: În această seară vom celebra la Catedrala Sfânta Fecioara Maria Regina din Iași, începând cu ora 22:00, privegherea pascală. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale și a celorlalte lumânări, preconiul pascal, adică acea cântare specială adresată lui Hristos, Lumina lumii, dar și lecturile din Vechiul Testament proclamarea Evangheliei Învierii, înnoirea făgăduințelor de la botez, împărtășirea credincioșilor stau în centrul atenției acestei nopți sfinte. La finalul sfintele liturghii se va merge în procesiune cu lumânarea pascală, simbolul Învierii lui Hristos, pe străzile orașului.
Realizator: Radio România Actualități va transmite în direct slujba învierii, oficiată în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, începând cu ora 23:45./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (30 martie)