Parlamentul a marcat, astăzi, printr-o şedinţă solemnă, 20 de ani de la aderarea României la NATO.
Deputaţii şi senatorii au adoptat o Declaraţie comună în care subliniază că apartenenţa ţării noastre la Alianţă reprezintă o garanţie a protecţiei cetăţenilor, a democraţiei şi libertăţilor individuale. Iulia Gherman a urmărit discursurile din plen:
Reporter: Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, lider al PNL, a subliniat că România a reușit în cei 20 de ani de la aderare să fie un membru cheie al NATO.
Nicolae Ciucă: România este azi profund transformată, avem cele mai solide garanții de securitate din istoria noastră, suntem nu doar beneficiari de securitate, ci un stat de bază în asigurarea securității pe flancul estic al NATO.
Reporter: În ultimele două decenii, România s-a dovedit un membru loial și valoros al Alianței Nord-Atlantice, a spus, la rândul său, președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis.
Alfred Simonis: Militarii români s-au aflat pe câmpul de luptă, unde a fost nevoie de ei. Instituțiile civile au sprijinit o prezență activă și onorantă a țării noastre în cadrul NATO. România a aderat la o comunitate de valori care a avut o uriașă forță transformatoare, benefică asupra societății noastre.
Reporter: Liderul USR, Cătălin Drulă, a atras atenția că România trebuie să-și îndeplinească angajamentele luate în cadrul NATO, inclusiv în ceea ce privește contribuția cu 2,5% din PIB.
Cătălin Drulă: Putem deveni lideri în Europa de Est și Centrală, dar pentru asta trebuie să construim o Românie modernă, care pune preț pe democrație și angajamentele în fața aliaților.
Reporter: De respectarea obligațiilor în cadrul NATO, a vorbit și deputatul AUR, Mircea Chelaru.
Mircea Chelaru: Această alianță este cea care cere, care oferă și față de care trebuie să oferim și, la rândul nostru, să cerem. Ce anume? Loialitate, predictibilitate și responsabilitate. Pe front nu luptă banii, nici tancurile singure, ci oamenii asumați prin sacrificiu și jertfă.
Reporter: Întărirea Armatei Române și prezența în structurile NATO trebuie să fie preocupări permanente ale clasei politice de la București, a subliniat deputatul UDMR, Cseke Attila.
Cseke Attila: Aderarea la NATO a României a constituit, la 14 ani de la căderea comunismului, un succes al întregii societăți, a casei politice conștiente, generatoare de direcția de apropiere și consfințire a legăturilor țării cu valorile comune occidentale.
Reporter: Declaraţia Parlamentului a fost adoptată cu 247 de voturi pentru și unul împotrivă./lalexandrescu/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 aprilie