Nu, UE nu intenţionează să impună fermierilor să pună măşti vacilor

În contextul demersurilor Comisiei Europene de a reduce emisiile poluante generate de industrie şi de marile ferme de creştere intensivă a animalelor, o serie de publicaţii susţin că se va impune de către Comisia Europeană purtarea unor măşti pentru bovine. Ştirea este falsă. Comisarul european pentru agricultură a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

CONTEXT

Alegaţia a apărut la sfârşitul lui noiembrie în cotidianul german Die Welt: „Comisia Europeană dorește să se asigure că fermele și companiile industriale din Europa produc mai puțini poluanți decât înainte. Acest lucru duce la un nou val de indignare față de marele proiect al Ursulei von der Leyen. Și aduce multe idei ciudate – cum ar fi obligativitatea ca vacile să poarte măști”.

Captură ecran Die Welt, 27 noiembrie 2023

Publicaţia austriacă Exxpress preia aceeaşi aşa-zisă informaţie: „Comisia UE intenționează să forțeze fermele să reducă poluanții. Se vorbește chiar despre obligarea vacilor să poarte măști. Ideile președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, provoacă indignare atât în rândul fermierilor europeni, cât și al industriei. Comisia UE intenționează să înăsprească directiva privind emisiile industriale și acum intenționează, de asemenea, să forțeze companii precum fermele să emită mai puțini poluanți. Unii membri ai Parlamentului European cred chiar că este posibil ca cele 76 de milioane de bovine din Europa să folosească măști de metan, după cum relatează „Welt”. Aceste măști sunt concepute pentru a transforma metanul produs atunci când vacile eructează dioxid de carbon și vapori de apă”.

Captură ecran Exxpress, 26 noiembrie 2023

Multe publicaţii din România au preluat această informaţie. „Ce a mai păscut Ursula pe la Bruxelles: Vacile obligate să poartă măști!”, titrează ZIUAnews, care continuă: „Comisia UE intenționează să forțeze fermele să reducă poluanții. Se vorbește chiar despre obligarea vacilor să poarte măști. (…)

Cu toate acestea, acest lucru se întâlnește cu rezistența fermierilor: nu poți trata animalele ca pe coșurile de fum de fabrică, subliniază ei. Oficial se spune – cel puțin în prezent – ​​că măștile nu vor fi obligatorii în viitorul apropiat. În schimb, fermierii pot folosi furaje care reduc producția de metan”.

Captură ecran ZiuaNEWS, 4 decembrie 2023

Aceeaşi ştire a fost vehiculată în termeni aproape identici de publicaţiile româneşti Ştirea Verde (28 noiembrie 2023), Ziarul Românesc (26 noiembrie 2023), AZ News (28 noiembrie 2023), Romanian Global News (29 noiembrie 2023)

VERIFICARE

Europarlamentarul Annika Bruna, din partea Grupului Identitate și Democrație al Parlamentului European, a adresat Comisiei Europene o întrebare pe această temă cu solicitare de răspuns în data 6 decembrie 2023:

„Pentru a reduce metanul eliberat de vaci, companii private, inclusiv un start-up britanic, dezvoltă măști prototip care ar filtra acest gaz cu efect de seră. Acesta este un dispozitiv plasat în jurul capului animalului și capabil să capteze metanul emis când expiră, prin intermediul unui convertor catalitic, care apoi eliberează dioxid de carbon și apă în atmosferă. Presa menționează și finanțarea acestei cercetări prin Fundația Bill Gates, dar și prin programul Uniunii Europene Orizont 2020. Aceste măști ar constitui un disconfort pentru animale și, în acest sens, o reducere suplimentară a bunăstării animalelor. Fermierii se opun ferm acestui lucru.

  1. Confirmă Comisia finanțarea acestui program de către Orizont 2020, așa cum susține start-up-ul britanic pe site-ul său web?
  2. Are de gând să impună aceste măști vacilor?”
Captură ecran de pe site-ul Parlamentului European, 6 decembrie 2023

Această adresă/întrebare a primit în data de 1 februarie 2024 un răspuns din partea comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în numele Comisiei Europene. Acesta este textul răspunsului:

„Un proiect de creștere a animalelor cu emisii zero, coordonat de ZELP Ltd, a primit 50.000 de euro din septembrie până în decembrie 2019 în cadrul programului Orizont 2020, pentru a dezvolta un plan de afaceri pentru implementarea activității unui dispozitiv portabil brevetat în formă de inel nazal destinat reducerii impactului emisiilor de metan ale animalelor.

O serie de alte proiecte de cercetare ale UE abordează problema emisiilor de gaze cu efect de seră ale animalelor prin îmbunătățirea eficienței sistemelor de producție (șeptel, hrănire, gestionarea gunoiului de grajd). Ca exemplu, putem cita proiectele finanțate în cadrul licitaţiilor comune ERA-GAS ERA-NET sau al proiectului ClieNFarms.

Avizul științific privind bunăstarea vacilor de lapte publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în mai 2023 ca parte a revizuirii legislației UE privind bunăstarea animalelor, prevăzută în strategia „De la fermă la furculiță”, nu abordează efectele purtării măștilor asupra vacilor. Comisia nu intenționează să solicite ca vacile să poarte măști. Multe practici și tehnologii sunt în prezent disponibile și ușor de aplicat pentru a reduce în mod eficient emisiile de metan din fermentația enterică, în special prin modificarea hrănirii bovinelor, a creșterii și a practicilor de aditivi pentru hrana animalelor. Aceste măsuri de atenuare beneficiază de sprijin din partea Politicii Agricole Comune”.

Captură ecran de pe site-ul Parlamentului European, 1 februarie 2024

CONCLUZIE

Deşi UE a alocat fonduri unei companii britanice pentru producerea unui dispozitiv destinat reducerii impactului emisiilor de metan ale animalelor, comisarul european pentru agricultură a precizat: „Comisia nu intenționează să solicite ca vacile să poarte măști”. Prin urmare, informaţia potrivit căreia Comisia Europeană intenţionează să impună purtarea măştilor pentru bovine este falsă.