Centrul de formare al Mathias Corvinus Collegium din Bruxelles (MCC Brussels) a organizat, luni, o dezbatere despre ideea Statelor Unite ale Europei. Scopul evenimentului a fost analizarea concepţiilor federaliste în Uniunea Europeană şi iniţierea unei dezbateri asupra viitoarelor planuri de reformă. În cadrul dezbaterii a fost prezentat studiul intitulat „Statele Unite ale Europei: Realitate sau fantezie?”, scris despre centralizarea europeană de Bence Ákos Gát, responsabil pentru afaceri europene în cadrul MCC Brussels. Autorul lucrării a declarat pentru Agenţia de Presă MTI: Conferinţa despre viitorul Europei, care s-a încheiat cu un an înainte, a fost inițiativa elitelor UE, iar scopul lor a fost legitimarea prin consultări sociale a propriilor lor iniţiative elitiste în vederea înfiinţării unui superstat european, respectiv Statele Unite ale Europei. Elita UE neagă adesea în faţa publicului că ar exista un proiect de o asemenea anvergură, însă rezultatele conferinţei privind viitorul Europei nu au fost incluse în concluziile lor „selectiv, măsurate după standarde diferite” pentru ca în final să se ajungă la un rezultat favorabil pentru ei.”Putem observa că propunerile de reformă formulate în urma conferinței privind viitorul Uniunii Europene reflectă propunerile pe care elita UE, care vrea să centralizeze puterea la Bruxelles, încearcă de ani de zile să le pună pe ordinea de zi”, a menţionat Bence Ákos Gát, care a adăugat: Ideea de centralizare a fost depășită recent de anumite aspecte, dar la sfârșitul anului trecut au luat naștere practic mai multe inițiative și propuneri de reformă de acest fel. Ca exemplu, a menționat că la jumătatea lunii septembrie experții invitați de guvernul francez și german și-au publicat propunerile, care indică clar direcția unei Uniuni Europene mult mai centralizate, supranaționale. Iar, în noiembrie, Parlamentul European a adoptat propunerile de reformă şi a propus convocarea unui consiliu, ceea ce ar putea duce și la modificări ale tratatului UE. Bence Ákos Gát a amintit că ultima modificare a tratatului în Uniunea Europeană a avut loc în 2009 şi a avut drept rezultat: crearea Tratatului de la Lisabona.
„Distribuirea competenţelor între diferite organisme ale UE şi statele membre, precum şi modul în care pot funcţiona instituţiile Uniunii Europene sunt prevăzute în tratatele de bază aflate în vigoare de atunci. Cu toate acestea, chiar și după 2009, UE a suferit multe transformări fără a modifica tratatul. Aceasta se numește „privare ascunsă de competenţe”, ceea ce a condus la faptul că instituțiile UE au devenit autonome și şi-au extins competenţele, câștigând puterea pentru ele însele”, a explicat autorul studiului. În opinia sa, în 2009, ideea unui superstat european centralizat era un „subiect tabu”, însă acum elita europeană simte că a venit momentul, deoarece instituțiile au fost consolidate într-o măsură atât de mare prin devoluţie furişă, încât aceasta are un efect favorabi asupra progresului centralizării europene.
Bence Ákos Gát a atras atenţia asupra faptului că modificările tratatelor UE necesită o decizie unanimă a statelor membre, astfel UE încearcă să exercite presiuni politice asupra statelor membre, iar pe de altă parte, ei se gândesc la cum să ocolească luarea deciziilor în unanimitate. În cele mai dominante două state membre ale UE, Franța și Germania, există o conducere politică care dorește să transfere mai multă putere Europei, așadar şi situația din Consiliul European, care reunește guvernele statelor membre, este favorabilă pentru cei care vor să construiască un superstat european, a subliniat Bence Ákos Gát, care a menţionat: „Elita UE își ascunde scopul, nu spune clar ce ar presupune centralizarea. Totuși, centralizarea ar avea ca rezultat retragerea competenţelor de la statele membre, luarea dreptului de a decide acelor guverne naționale care au fost alese de electoratul național, cu sloganul că este nevoie de mai multă Europă”./rganciu/denisse
(MTI – 10 aprilie)