Premierul Marcel Ciolacu va participa la exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24”

Premierul Marcel Ciolacu va participa joi la exerciţiul multinaţional „Sea Shield 24”, de la bordul Fregatei ”Regina Maria”. Peste 2.000 de militari, din 12 ţări, se antrenează în zona costieră a Mării Negre şi în Delta Dunării, pentru diferite misiuni.

Tot joi, de la ora 18:00, membrii guvernului se vor reuni într-o nouă şedinţă pentru a reglementa, între altele, modul în care poate fi folosită şi dezvoltată inteligenţa artificială.

Reporter: Petruţa Obrejan – Executivul intenționează să adopte astăzi, potrivit ministrului cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan, un memorandum care să permită realizarea unui mecanism care să împiedice conținutul deep fake să ajungă pe rețelele de socializare, astfel încât să ne putem proteja de capcanele din online. Manipularea imaginilor cu ajutorul unor instrumente este folosită în mod obișnuit de escroci pentru a crea identități sau documente false, iar specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică spun că tehnologia deep fake le permite escrocilor să creeze videoclipuri cu persoane care spun și fac lucruri pe care în realitate nu le-au spus și nu le-au făcut niciodată. Ministrul Bogdan Ivan preciza că, la realizarea acestui mecanism, care are drept obiectiv împiedicarea pătrunderii pe marile platforme a informațiilor false, dar și în contextul campaniei electorale, vor participa marile companii de tehnologie, șapte instituții din România, dar și Biroul Electoral Central.

Bogdan Ivan: Am vorbit despre niște filtre tehnice foarte clare pe care companiile mari de tehnologie le au deja active, pe care le-au intensificat în urmă cu aproximativ patru-şase săptămâni, și care prevăd astfel de lucruri; iar în situația în care în acel soft nu este foarte clar dacă respectivul conținut încalcă regulile comunității, atunci există specialiști care sunt contactați direct de către companii, care lucrează pentru aceste companii, care filtrează astfel de conținut mai special.

Reporter: Ministrul Bogdan Ivan a mai spus că cei care nu vor respecta regulile trebuie să se aștepte la amenzi usturătoare./ilixandru/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 aprilie