Trupele ruse au atacat infrastructura energetică din regiunile Harkiv, Zaporijjia, Lviv și Kiev

În noaptea de 10 spre 11 aprilie, trupele ruse au atacat infrastructura energetică din regiunile Harkiv, Zaporijjia, Lviv și Kiev, a declarat ministrul ucrainean al energiei, German Halușcenko, pe Facebook.

Angajaţii din sectorul energetic au început deja să elimine consecințele atacurilor, a anunţat ministrul, fără a preciza alte detalii. Compania Ukrenergo a precizat că, în urma atacului, centralele şi stațiile electrice și în general infrastructura care generează energie din regiunile enumerate mai sus și din regiunea Odesa au fost avariate.

În regiunea Harkiv, furnizarea de energie electrică este limitată, în alte regiuni nu a fost nevoie să se recurgă la această măsură. Potrivit șefului adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, Oleksi Kuleba, la Harkiv și în regiunea Harkiv, aproximativ 200.000 de consumatori au rămas fără energie, din cauza atacueilor.

În noaptea de 10 spre 11 aprilie, Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene a avertizat că au fost lansate mai multe rachete rusești pe teritoriul Ucrainei, precum și despre un atac cu drone.

Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a raportat în raportul său de joi dimineață că trupele ruse au folosit 40 de drone kamikaze de tip Shahed pentru atacurile nocturne, dintre care 37 au fost doborâte, subliniind că informațiile sunt în curs de a fi confirmate. Raportul Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene mai precizează că, în ultimele 24 de ore, trupele ruse au lansat opt ​​rachete pe întreg teritoriul Ucrainei și au efectuat 93 de atcuri aeriene.

Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk a confirmat și el că 40 de drone au atacat Ucraina, dar potrivit unor calcule, trupele ruse ar fi lansat în total 42 de rachete de diferite tipuri, inclusiv Kh-101/Kh-555 și Kinjal. Oleşciuk mai anunţă și despre atacurile lansate cu sisteme de rachete S-300; potrivit reprezentanților autorităților din regiunea Harkiv, citați de publicaţia Suspilne, a fost atacat Centrul administrativ al regiunii. Potrivit lui Oleşciuk, sistemele de aparărare antiaeriană ucrainene au reușit să doboare 18 rachete.

Trupele ruse au crescut intensitatea atacurilor lor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în ultimele săptămâni. În mod special, aproape în fiecare zi trupele ruse lansează drone și rachete asupra infrastructurii din regiunea Harkiv. La 1 aprilie, primarul oraşului Harkiv, Ehor Terehov, declara că aproape întreaga infrastructură energetică a orașului a fost distrusă de ruşi./vdraguta/asalar

Sursa: German Halușcenko

www.meduza.io – 11 aprilie)