Lipsa activității fizice și stilul de viață nesănătos au dus la apariția unui număr tot mai mare de pacienți cu boli degenerative din sfera reumatologiei. În plus, și vârsta pacienților scade, atrag atenția medicii, care mai spun că de multe ori oamenii ajung la specialist după instalarea durerilor.
Reporter: Gabriel Sava – Schimbarea stilului de viață, de la activitățile casnice și până la cele profesionale, se numără printre motivele apariției unor afecțiuni degenerative, după cum explică medicul Cristina Tătaru, specialist în reumatologie la Spitalul Județean de Urgență Sfântul Pantelimon Focșani.
Cristina Tătaru: Dacă vorbim despre boala degenerativă, există o scădere a mediei vârstei pacienților care deja prezintă simptome de patologie degenerativă la nivelul aparatului locomotor. Sunt destui factori pe care îi putem identifica. În primul rând, modificarea stilului de viață, profilului de activitate profesională. Sunt foarte mulți tineri cu activitate profesională statică, din domeniu IT, de obicei, tineri care stau ore în șir în șezut, în fața unui birou sau în fața unui calculator, pentru că acesta este specificul activității și care într-adevăr dezvoltă de timpuriu boală degenerativă la nivelul articulațiilor, mai frecvent la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale și se prezintă cu simptomatologie de sciatică, sau lumbago sau durere lombară cronică.
Reporter: Spre deosebire de alte afecțiuni, cele degenerative nu au parte de un tratament care să le vindece, dar în funcție de gravitate se poate interveni pentru ameliorare și prin recuperare pentru o calitate mai bună a vieții./ilixandru/schelaru
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 aprilie