Autor:Alexandru Balaci
Context
La 18 aprilie 1952 vedea lumina zilei la București Eugen Cristea. Este un îndrăgit actor de teatru şi film, dar în decursul carierei a fost prezentator şi realizator de emisiuni TV, a regizat şi compus ilustraţia muzicală a unor piese de teatru, a publicat un volum personal de proză şi a tradus literatură beletristică.
O viață pe scenă
A urmat studii teatrale, absolvind I.A.T.C. din București în anul 1976. În perioada 1976–1980 a jucat la Teatrul Național din Timișoara. Din 1980, a jucat pe scena Teatrului Național din București. De asemenea are o frumoasă colaborare cu Radio România, atât la Teatrul Național, cât și la proiecte de artă dramatică destinate liceenilor. Face un cuplu frumos cu actrița Cristina Deleanu, cu care e împreună de aproape 40 de ani. Îl întâlnim și ca regizor: a regizat piesele de teatru “Ionescu sau o ipoteză absurdă” şi “Cupa” şi a fost regizor secund al spectacolelor „Moştenirea”, “Parcul”, “Travestiuri”, “Autograf”, “Numele trandafirului”, “Anton Pan”. Din 1961 a început activitatea la radio, realizând teatru radiofonic, emisiuni pentru copii precum “Clubul voioşiei”, a realizat de asemenea şi recitaluri de poezie, cuplete muzicale, a prezentat emisiuni muzicale, emisiuni de SF şi Parapsihologie.
Din 1961 are în televiziune o bogată activitate, a jucat teatru de televiziune, a fost prezentator şi realizator al emisiunilor “Feriţi-vă de măgăruş!” între 1996-1999, “Ghici cine vine la mine?” între 1998-1999, “Ceaiul de la ora 5” între 1996-1999, “Kiki, Riki, Miki”, “Arca Marinei”, “Personalul de Costeşti” în 2001. Este şi compozitor: ilustraţia muzicală a pieselor “Autograf”, “Harababura”, “Campionul”, a realizat compoziţii proprii pentru copii, albumele “Nu vă feriţi de măgărus”, “Soldat căzut din iubire”. A avut şi concerte cu propria trupă de folk-rock-blues “Atelier” la Terasa actorilor, Casa Eliad, Cercul Militar, cu mai multe apariţii pe posturile de televiziune. În 2008 a fost prezentator la Festivalul Internaţional de Circ. În 2003 a publicat cartea “Vânzătorul de zâmbete”.
Este Societar de onoare al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Eugen Cristea la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
La mulți ani, Eugen Cristea!
Bibliografie
Calendar Rador
https://m.cinemagia.ro/actori/eugen-cristea-1308/biografie/
https://www.radioromaniacultural.ro/emisiuni/povestiri-din-studioul-artelor/povestiri-din-studioul-artelor-invitat-special-actorul-eugen-cristea-id6932.html