Mai multe bombardamente au vizat infrastructura critică a orasului Odesa

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a salutat votul din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, care a aprobat ajutorul de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. El a cerut, însă, Washingtonului să transforme rapid proiectul în lege şi să înceapă transferul efectiv al armelor.

Zelenski a spus că sistemele de apărare aeriană şi armele cu rază lungă sunt principalele priorităţi. În cele şase luni de aşteptare a ajutorului militar american, armata ucraineană a făcut faţă cu greu atacurilor Rusiei. Trimisul RRA Alex Buzică transmite de la Odesa:

Reporter: Tot weekendul, orașul port Odesa a fost sub atacul rachetelor rusești, care au lovit atât infrastructura critică ucraineană, cât și locuințele civililor. Dar trebuie precizat că rachetele nu au căzut în centrul orașului, așa cum se întâmpla în urmă cu o lună. Cu toate acestea, zeci de oameni au fost răniți în ultimele trei zile, printre care și copii. De vineri și până duminică, sirenele de atac aerian au răsunat de peste 15 ori. 51 de case au fost afectate de exploziile rachetelor, iar două imobile au fost complet distruse. În total, au fost sparte 300 de geamuri, iar cioburile i-au rănit pe cetățenii care se aflau în proximitate, în acele momente – așa cum s-a întâmplat și cu părinții doamnei Marina. Casa lor a fost distrusă și numai o minune a făcut ca aceștia să nu-și piardă viața.

-: Acolo era casa mea. La etajul doi locuiam. De la suflul exploziei a sărit rama ușii peste noi. Geamurile s-au spart, chiar dacă erau lipite cu scoci. Au rănit-o rău pe mama, la fel și pe tatăl meu. Au fost transportați la spital – a declarat femeia la scurt timp după bombardament.

Reporter: Se preconizează că forțele ruse își vor intensifica operațiunile ofensive și vor profita la maxim de avantajul aerian de care dispun în prezent pe linia frontului. Potrivit analiștilor militari, până la sosirea în Ucraina a ajutorului din Statele Unite ale Americii, Armata Federației Ruse va încerca să spargă apărarea ucraineană și să avanseze cât mai mult în teritoriul invadat./apostelnicu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 aprilie