O nouă reuniune a cabinetului de război din Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat cu noi lovituri dure împotriva Hamas. Într-un mesaj video difuzat aseară, el a spus că singura cale spre victorie şi eliberarea ostaticilor din Gaza este creşterea presiunii asupra grupării islamiste palestiniene.

Ieri, şeful Statului Major Israelian s-a întâlnit cu comandanţii operaţiunilor militare din Gaza şi a aprobat etapele următoare ale războiului. În paralel, conducerea politico-militară a Israelului a discutat şi despre negocierile cu Hamas.

Reporter: După o întrerupere de 12 zile, ieri seară s-a reunit din nou cabinetul de război al Israelului, într-o ședință consacrată ostaticilor deținuți de Hamas în Fâșia Gaza. Echipa oficială de negociatori a prezentat noi direcții de abordare a acestui subiect, care ar putea conduce la depășirea impasului actual, dar în presă nu a apărut nicio informație în acest sens.

A rămas, de asemenea, deschis aspectul continuării luptelor în Fâșia Gaza, cu tot riscul pe care acest fapt l-ar putea avea asupra eventualității reluării tratativelor, știut fiind că Hamasul solicită încetarea luptelor, cel puțin parțială, dacă nu totală, pe parcursul derulării lor. Totuși, principala dilemă a cabinetului israelian, care e departe de a fi rezolvată, se referă la aparatul puterii din Fâşia Gaza, care să înlocuiască administrația Hamas, subiect pe care premierul Netanyahu a evitat luni la rând să-l abordeze, dar care a devenit deja presant și la nivelul conducerii politice a Israelului. Dovadă în acest sens stă și declarația ministrului Gantz, în cursul reuniunii de cabinet, care a observat că numai crearea unei alternative la puterea Hamasului va putea influența organizația să revină la masa tratativelor./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 22 aprilie