Rusia ar putea confisca activele occidentale, după măsura SUA

Rusia are în prezent motive întemeiate pentru a confisca activele occidentale, după ce Camera Reprezentanţilor din SUA aprobat un proiect de lege care ar permite transferul către Ucraina al activelor ruseşti confiscate, a declarat luni un oficial de nivel înalt din Rusia.

„Washingtonul a aprobat o lege pentru confiscarea activelor ruseşti pentru a provoca UE să ia aceeaşi măsură, care va fi devastatoare pentru economia europeană”, a afirmat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei şi un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. „Ţara noastră are acum toate motivele să ia decizia simetrică faţă de activele străine”, a afirmat Volodin. El a declarat că din activele ruseşti în valoare de 280 de miliarde de dolari, îngheţate în străinătate, doar între 5 şi 6 miliarde se află în SUA, în timp ce active de aproximativ 210 miliarde de euro se află în Uniunea Europeană.

NBC a transmis că în Camera Reprezentanţilor a fost aprobat „Actul REPO”, care ar permite administraţiei preşedintelui Joe Biden să confişte active ruseşti în valoare de miliarde de dolari şi să le transfere Ucrainei, pentru reconstrucţie./aionita/dsirbu

REUTERS – 22 aprilie