Cinci dintre cele mai nocive gustări pentru sănătate

Indiferent dacă sunt consumate ca prima masă a zilei sau ca gustare, unele alimente nu sunt o opțiune bună, potrivit nutriționistului Deborah Leake.
„Desigur, cu toții recurgem din când în când la gustări între mese, dar acestea nu sunt întotdeauna bune pentru noi. Dar poate merită să renunțăm la unele opțiuni. Cea mai populară gustare, care se consumă foarte des între mese, este ciocolata. Și cel puțin 50% dintre oameni își înlocuiesc masa principală cu o gustare de ciocolată o dată pe săptămână”, spune dr. Deborah Leake, dezvăluind care sunt cele mai bune și cele mai proaste gustări.

Care sunt gustările cele mai proaste pentru sănătate

„Snack-urile pot fi de fapt bune pentru dv., dar numai dacă le alegeţi în mod responsabil și nu le consumaţi prea des. Dar multe dintre ele ne pot suprima pofta de mâncare și pot duce la faptul că doar sărim peste mese. De asemenea, consumul de alimente foarte bogate în grăsimi, zahăr și sare poate declanșa pofta de mâncare și crește alimentația nesănătoasă”, spune dr. Leake.
Specialistul recomandă evitarea următoarelor alimente pentru primele mese ale zilei și cele intermediare: chipsuri; cookie-uri; dulciuri; patiserie; ciocolată.
Gustările nesănătoase sunt cele care constau în alimente procesate și ultraprocesate, spune dr, Leake.
„Alimentele bogate în calorii ca acestea de fapt nu au aproape nicio valoare nutritivă. Cu toate acestea, au un gust foarte bun și, de asemenea, conțin mult zahăr, grăsimi și sare. Producătorii adaugă în mod deliberat aceste ingrediente pentru a face produsele mai gustoase și pentru a vă asigura că doriți să continuaţi să le mâncaţi”, spune expertul.
„Zahărul provoacă eliberarea de dopamină – hormonul fericirii. Iar consumul repetat de gustări cu zahăr nu va face decât să întărească căile neuronale și asta va duce la pofta de zahăr. Este foarte important să întrerupem acest ciclu și să stăm cât mai departe de dependența nesănătoasă”, explică nutriționistul.

Cele mai bune gustări

În schimb, dr. Leake recomandă să alegeți gustări care vă pot aduce beneficii sănătății. Fiecare gustare, arată medicul, ar trebui să conțină între 150 și 200 de calorii. „Puteti consuma alimente bogate în proteine, fibre, cereale integrale şi fructe şi legume. Nucile vor fi, de asemenea, extrem de benefice deoarece conţin o cantitate mare de antioxidanţi”, spune dr. Leake. Experta enumeră cinci dintre cele mai sănătoase gustări: morcov, țelină sau bețișoare de mere; hummus, brânză și avocado pe biscuiți cu cereale integrale; fructe; nuci şi seminte; iaurturi probiotice.(www.actualno.com-24aprilie2024)/pmirela

RADOR RADIO ROMÂNIA (24 aprilie)