Ella Fitzgerald-doamna jazz-ului mondial

Context

Pe data de 25 aprilie 1917, în Newport News, Virginia, Statele Unite,   s-a născut cea mai cunoscută cântăreață de jazz, Ella Fitzgerald. Ea trece la cele veșnice pe 15 iunie 1997, în Beverly Hills, California.

 

Viața în industria jazz

De la o vârstă fragedă, Ella Fitzgerald și-a dorit să debuteze în industria spectacolelor, drept dansatoare, însă a obținut ultimul loc la un concurs de amatori, în 1934, întrucât s-a stresat prea mult cu pregătirea iar în momentul în care a fost nevoită să performeze, ea s-a blocat. În perioada dintre cele două războaie mondiale,  dacă o persoană dorea să debuteze în industria spectacolelor, trebuia să dovedească că este cea mai bună opțiune dintre toți candidații. Cu toate acestea, ea participat la un concurs de intepretare și a obținut primul loc, după ce a interpretat o melodie cu influențe jazz.
Din 1935 s-a alăturat trupei lui Chick Webb, un cunoscut toboșar de jazz al perioadei interbelice. Webb a devenit protectorul și mentorul lui Fitzgerald după ce mama acesteia a trecut la cele veșnice. Primul cântec înregistrat de Fitzgerald a fost „Love and Kisses”, în 1935, în timp ce prima piesa cu care a devenit cunoscută publicului larg, a fost „ A-Tisket, A-Tasket”  lansată trei ani mai târziu.  După moartea lui Webb în 1939, Fitzgerald a condus trupa acestuia până  în 1942, când trupa s-a destrămat. În anii următori, Fitzgerald a susținut concerte alături de Benny Goodman, Louis Armstrong, Duke Ellington, the Mills Brothers, the Ink Spots și Dizzy Gillespie.

Cariera lui Fitzgerald s-a schimbat în momentul în care l-a întâlnit pe Norman Granz, cel care i-a devenit impresar. Între 1956-1964, ea înregistrează 19 albume, intitulate „songbooks”, în care a interpretat 250 de piese, alături de Richard Rodgers, , Cole Porter, George Gershwin, Duke Ellington, Jerome Kern, Irving Berlin și Johnny Mercer. Aceste melodii au îmbinat instrumentalul clasic de jazz  cu calitățile vocale ale lui Fitzgerald, care devine cunoscută pentru căldura pe care o emană în momentul în care rostește versurile pieselor.
Succesul ei s-a datorit și dicției perfecte care i-a făcut pe ascultători să-i înțeleagă versurile. Această calitate nu a fost obținut prin studiu îndelungat, ci prin intuiția artistei, care își dădea seama instinctiv cum să pronunțe cuvintele.  Pentru mulți ani, concertele lui Fitzgerald au devenit principala atracție a turneelor organizate de Normal Granz. De asemenea, Fitzgerald a rămas și cel mai bine vândut artist de jazz din istorie.
Cariera în muzica a fost dublată de cea cinematografică, astfel că Fitzgerald a apărut în filmul „Blues”. Pe lângă albumele de studio, Fitzgerald a înregistrat  mai multe albume live care s-au vândut la fel de bine precum cele de studio.  În 1970 a început să întâmpine probleme de sănătate și și-a redus frecvența concertelor iar în 1986 a suferit o intervenție chirurgicală la inimă.  În 1993, cariera lui Fitzgerald s-a încheiat, practic, fiind nevoită să îndure amputarea ambelor picioare, din pricina diabetului.  Ultimul concert a lui Fitzgerald a fost  în 1991, la Carnegie Hall.   Succesul muzical i-a adus premiul Kennedy Center Honor pentru întreagă carieră, în 1979 iar în 1987 a obținut National Medal of Arts.

Autor: Alexandru Eduard Balaci

Bibliografie

https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/ella-fitzgerald

https://www.britannica.com/biography/Ella-Fitzgerald