2024.április 26.

Ma Bukarestben kerül sor a Románia kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti együttműködési vegyes bizottság harmadik ülésére

Az találkozón részt vesz Marcel Ciolacu miniszterelnök és Luminița Odobescu külügyminiszter. A bukaresti megbeszélésre azért kerül sor, mert a miniszterelnök és több miniszter nemrég az Egyesült Arab Emírségekben járt, ahol a köz- és magánszféra partnerségében megvalósítandó projektekről tárgyaltak. A vegyes bizottság első ülésére 2018 áprilisában Bukarestben került sor, a második ülést pedig 2022 júniusában tartották az Egyesült Arab Emírségekben. (Radio România Actualităţi)

Körültekintésre intenek a fogyasztóvédők

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) az ortodox virágvasárnap előtt két nappal arra figyelmeztet, hogy a hal és a haltermékek különösen romlandóak, és azt ajánlja, hogy fokozottan figyeljünk a termékek külső megjelenésére, amely következtetni enged az áru frissességére. Az ANPC arra kéri a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak ragadós vagy kiszáradt felületű, penészfoltos, illetve megváltozott szagú és színű, öregnek tűnő termékeket. A vásárlóknak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a fagyasztott élelmiszereket csak fagyasztva szabad értékesíteni, és kiolvasztás után változatlan ízűnek és illatúnak kell lenniük. (Radio România Actualităţi)

Negyvenkét embert költöztettek ki a Slănic Prahován történt földcsuszamlás közelében lévő lakóházakból

Ugyancsak evakuáltak egy rendőrkapitányságot és két közeli üzlethelyiséget. Biztonsági körletet hoztak létre, és leállították a forgalmat a környéken. A sürgősségi helyzetek felügyelősége (DSU) arról számolt be, hogy a talaj megsüllyedt, és egy több mint 60 négyzetméteres területen mintegy 2 méter mély kráter alakult ki. Emil Drăgănescu Prahova megyei prefektus a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a DSU támogatását kérték, hogy szakembereket vonjanak be a földcsuszamlás okának megállapítására. Addig is, folyamatosan tájékoztatják a lakosságot a földcsuszamlás nyomán kialakult helyzetről. (Radio România Actualităţi)

Kihelyezett kormányülést tartottak Temesváron

Csütörtökön első alkalommal szervezetek Bukaresten kívül kormányülést: Marcel Ciolacu kabinetjének napirendjén több jogszabály tervezete szerepelt a város és Temes megye projektjeinek fejlesztésére vonatkozóan, amelyek a miniszterelnök szerint megérdemlik és joguk van a nagyszabású beruházásokra, arányban a román bruttó hazai termékhez való hozzájárulásukkal. A csütörtökön bejelentett első intézkedés azonban a májusi nyugdíjak kifizetésével kapcsolatos döntés volt – számolt be az eseményről a közszolgálati rádió szerkesztője, Petruța Obrejan.

Riporter: A nyugdíjasok még a húsvéti ünnepek előtt előre megkaphatják jogosultságukat – mondta Mihai Constantin kormányszóvivő, hozzátéve, hogy a pénzt április 30-ig utalják.

Mihai Constantin: Két tegnap elfogadott kormányhatározat, szerint összesen 9,3 milliárd lejes összeget biztosítottak a nyugdíjak és más társadalombiztosítási juttatások 2024 áprilisára vonatkozó, május eleji előzetes kifizetésére. Az intézkedést a május 1-6. közötti miniszünidőre való tekintettel hozták meg.

Riporter: A Temes megyében folyamatban lévő infrastrukturális beruházási projektek – mondta Sorin Grindeanu közlekedési miniszter – kétmilliárd euró értékűek. Beszélt a Beba Veche-Kübekháza új határátkelőhely megnyitásáról és a temesvári körgyűrű projekt előrehaladásáról is, amelyet a tervezettnél hamarabb szeretnének átadni. Elmondta, hogy a munkálatok 80 százalékát már befejezték. A miniszter beszélt a nyugati körgyűrűre kiírt pályázat kiírásáról is. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR