În Uniunea Europeană este nevoie de schimbare (Hunor Kelemen)

Potrivit unui sondaj de opinie, 63-64% dintre cetăţenii Uniunii Europene sunt nemulţumiţi de activitatea desfăşurată de Comisia Europeană şi vor schimbare, „cred că şi maghiarii din Transilvania, din Bazinul Carpatic au un sentiment similar, şi anume că este nevoie de o schimbare”, a declarat preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), în cadrul unei emisiuni transmise vineri de televiziunea publică ungară M1. Hunor Kelemen consideră că oamenii doresc schimbare atunci când competitivitatea și sentimentul de securitate se diminuează, simt că viața lor obișnuită este în pericol atunci când perspectivele lor sunt limitate. Acuzația, potrivit căreia dacă cineva este eurosceptic, este anti-UE – este nefondată, a subliniat preşedintele UDMR, care a adăugat: dacă sunt întrebați maghiarii, marea majoritate se consideră europeni și continuatori ai valorilor europene, tradiției greco-evreieşti-creștine, „dar liderii Comisiei Europene au luat decizii greşite, ceea ce trebuie schimbat”.
Referitor la faptul că vineri va participa la o dezbatere cu preşedinţii partidelor maghiare din Bazinul Carpatic cu prilejul Conferinţei Acţiunii Politice Conservatoare (CPAC Hungary), care are loc la Budapesta, Hunor Kelemen a spus: cei care gândesc împreună, cei care gândesc la fel despre destinul comunității maghiare și a maghiarilor aflaţi în diferite situații de viață, reprezintă o forţă. Este important ca ei „să fie auziţi”, să fie puternici pe pământul lor natal și împreună în UE, pentru că comunitățile maghiare din Bazinul Carpatic reușesc să-și afirme interesele atunci când adoptă o poziţie comună, planifică și acționează împreună în lucruri importante, a spus politicianul maghiar, care a subliniat: Este o așteptare din partea UDMR și a minorității maghiare că protecția juridică a minorităților naționale autohtone, protecția valorilor existenței și identității europene, securitatea existenței, predictibilitatea, pacea și posibilitatea de a planifica pe pământul natal să fie o competență europeană. Hunor Kelemen s-a referit şi la faptul că „timp de 34 de ani, comunitatea maghiară din Transilvania a păstrat instrumentul pe care îl numim UDMR”, acest instrument este necesar în promovarea intereselor. UDMR a avut succes în ultimele peste trei decenii, deoarece a pus întotdeauna pe primul loc interesul maghiar, reprezentarea intereselor comunității maghiare, ceea ce nu este altfel nici în 2024, în principal pentru că în opinia lor, realizările din ultimele decenii, inclusiv utilizarea limbii materne, sunt supuse unor atacuri puternice. „Primarii noştrii sunt în peste 200 de procese din cauza folosirii limbii materne, a inscripțiilor maghiare, a simbolurilor comunității și a drapelului secuiesc, a adăugat Hunor Kelemen.
Preşedintele UDMR a fost şi oaspetele emisiunii intitulate „Bună dimineaţa Ungaria!” (Jó reggel, Magyarország!), difuzată de Radio Kossuth din Budapesta, unde a declarata: pentru UDMR, miza alegerilor pentru Parlamentul European este ca maghiarii din Transilvania să aibă un reprezentant la Uniunea Europeană, „să nu fie adoptate unele decizii în UE fără noi”.
Dacă UDMR va obţine cinci sute de mii de voturi, pot trimite doi oameni la Bruxelles, a menționat Hunor Kelemen, semnalând că este un super an electoral în România, deoarece alegerile pentru Parlamentul European și cele locale vor avea loc în acelaşi timp, şi se așteaptă la o rată de participare ridicată de aproximativ 60 la sută.
Partidele româneşti se mobilizează, sunt interesate să mențină speranța victoriei lor pe tot parcursul anului, din acest motiv şi UDMR trebuie să acorde o atenție deosebită mobilizării, a spus politicianul transilvănean, care a subliniat că, potrivit experienței lor, peste 90 la sută dintre maghiarii cu drept de vot susțin lista UDMR, dar participarea lor nu poate rămâne în urma participării alegătorilor români, deoarece fiecare trebuie să trateze alegerile pentru Parlamentul European ca pe o chestiune proprie. „În viaţă poţi să distrugi ceva doar o singură dată, ceva ce nu poţi repara ulterior”, a afirmat preşedintele UDMR, care a precizat, referitor la alegerile locale, că UDMR nu are o listă electorală în județele din afara Carpaților, deoarece acolo nu trăiesc maghiari. În județul Bacău, o listă electorală la nivel de judeţ vor avea ceangăii moldoveni, iar în județul Gorj, va avea UDMR. Dar există o listă națională la alegerile pentru Parlamentului European, de aceea UDMR trebuie să se mobilizeze în următoarele săptămâni în așa fel încât să obțină voturile necesare reprezentării proporționale din afara Carpaților, a subliniat Hunor Kelemen, care s-a referit la faptul că în România sunt 211-212 primari maghiari şi sunt încrezători că și după alegerile locale din acest an vor avea peste 200 de primari în diferite aşezări, şi nu se va modifica nici numărul consilierilor locali maghiari, şi va fi între 2.700 și 2.800. „Însă, există câteva orașe importante, precum Târgu Mureş şi Satu Mare, care trebuie câștigate și trebuie menținute şi consiliile judeţene Mureş şi Satu Mare, iar la Odorheiu Secuiesc, consiliul judeţean trebuie recâștigat„, a explicat Hunor Kelemen, care a spus despre partidul extremist, numit Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR): organizația construită pe antimaghiarism și-a dublat acum sprijinul față de 2020, care este de peste 20 la sută, așa că va fi prezentă nu doar în Parlament, dar și în administraţiile publice locale, vor fi auzite discursuri anti-maghiare otrăvitoare, pline de ură şi la nivelul administraţiilor.
Politicianul transilvănean a afirmat despre recentul abuz asupra sportivului maghiar de 15 ani la cantonament, că au fost declanșate anchete instituționale și polițienești, însă președintele Autorității Naționale pentru Sport şi Tineret tace, ceea ce este inacceptabil, dar nici politicienii de frunte nu au făcut niciun comentariu pentru că le este frică sau se folosesc de tactici.
Trebuie acţionat împotriva extremiștilor, nu poți să taci, tăcerea nu rezolvă niciodată nimic„, a conchis Kelemen Hunor./rganciu/denisse

MTI – 26 aprilie