Autor:Alexandru Eduard Balaci
Context
Pe 26 ianuarie 1892, în Atlanta, Texas, s-a născut Bessie Coleman, prima femeie de culoare din Statele Unite care a obținut brevetul de pilot. Coleman s-a specializat în acrobații aeriene, a participat la competiții de pilotaj și a fost protagonista mai multor documentare referitoare progresul aeronauticii. Trece la cele veșnice pe data de 30 aprilie 1926, în Jacksonville, Florida.
Viața aproape de nori
Bessie Coleman s-a născut într-o familie cu 12 copii, în Waxahatchie, Texas, care se ocupa cu cultivarea bumbacului. Datorită aptitudinilor pentru științele exacte, Coleman a beneficiat de școlarizare la Universitatea Langston, din Oklahoma, după care s-a mutat în Chicago. Viața în Chicago a determinat-o să încerce mai multe profesii, astfel că a lucrat într-un salon de înfrumusețare iar ulterior s-a angajat într-un restaurant. Pasiunea pentru zbor a venit odată cu trecerea timpului, însă primele sale încercări de a se înscriere la o școală de piloți au fost zadarnice, întrucât societatea americană nu trecuse încă peste discriminările rasiale din perioada sclaviei. Din pricina discriminărilor existente, Coleman nu a fost acceptată la nici o școală de piloți din Statele Unite, fiind considerată inferioară din pricina culorii sale. În ciuda greutăților întâmpinate, ea nu a renunțat la visul său și a decis să meargă în Franța pentru a se înscrie la o școală de piloți. A învățat franceză, a trecut de admitere, și a fost acceptată la o școală particulară din Le Crotoy.
Cu toate că taxele de studii depășeau veniturile lui Coleman, aceasta a beneficiat de sprijinul lui Robert Abbott și al lui Jesse Binga, care i-au plătit școlarizarea pe perioada studiilor. Robert Abbott și Jesse Binga au reprezentat două persoane de culoare care au militat pentru drepturile afro-americanilor. Primul a fost cunoscut în epocă drept militant pentru drepturi egale între albi și negri iar al doilea a fost un bancher. Pe 15 iunie 1921, ea a devenit prima femeie de culoare cu licență de pilot din Statele Unite ale Americii. Licența a fost emisă de Fédération Aéronautique Internationale și era recunoscută la nivel internațional. În Franța, ea s-a specializat în cascadorii aeronautice și parașutare, fiind și protagonista mai multor documentare despre aeronautică. Chiar dacă putea avea o carieră promițătoare în Europa, Coleman s-a întors în Statele Unite și a continuat să piloteze avioane, în ciuda discriminărilor existente în societate.
Pe 3 septembrie 1922, ea a efectuat primul zbor de ziua muncii, în calitate de pilot afro-american, lucru care i-a atras recunoașterea pe continentul american. În acest sens, ea devenit prima femeie de origine afro-americană care a pilotat un avion în cadrul unui eveniment public.
Datorită imaginii sale publice, ea a militat pentru apariția școlilor de pregătire pentru persoanele de culoare, deoarece în aviație nu erau acceptate persoanele de culoare. A strâns bani pentru a deschide o școală aeronautică privată pentru persoanele de culoare, dar nu și-a putut vedea visul împlinit, întrucât ea a trecut la cele veșnice din pricina unui accident de zbor, în timpul unui eveniment, când s-a parașutat mult prea târziu pentru a evita moartea.
În acele vremuri, aparatele de zbor erau nesigure și pline de defecțiuni, astfel că piloții aveau o durată de scurtă de viață. Acest lucru s-a aplicat mai ales pentru persoanele care efectuau cascadorii aeriene, deoarece aparatele de zbor nu erau bine balansate iar mișcările rapide defectau manetele de pilotaj. Un exemplu poate reprezenta fi reprezentat de accidentul din 1908, când un prototip de avion comercial modificat și produs de compania Wright Brothers s-a prăbușit. În urma accidentului, echipajul a scăpat cu răni,însă observatorul din parte armatei americane, Thomas E. Selfridge, a trecut la cele veșnice după o lovitură puternică în zona capului.
Cu toate acestea, Bessie Coleman a rămas în istorie datorită ambiției cu care a depășit toate obstacolele din calea ei. În amintirea acesteia a fost emis un timbru, cu mesajul „Black Heritage”, care reprezintă ambiția persoanelor de culoare de a trece dincolo de barierele discriminatorii.
Bibliografie
https://www.britannica.com/biography/Bessie-Coleman
https://www.womenshistory.org/education-resources/biographies/bessie-coleman
https://airandspace.si.edu/explore/stories/bessie-coleman