Reprezentanții UDMR şi ai unităţii maghiare din Bazinul Carpatic își doresc o schimbare la Bruxelles, deoarece Uniunea Europeană nu trebuie să fie în slujba ideologiilor, ci a cetăţenilor, a declarat, marţi, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, care candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European, astfel sintetizând mesajul său transmis la întâlnirile sale cu alegătorii din judeţul Maramureş. Într-o declaraţie telefonică acordată Agenţiei de Presă MTI, politicianul din Transilvania a menţionat: La Coltău şi Baia Sprie a discutat cu reprezentanții comunității despre miza alegerilor din 9 iunie și importanța unității maghiare. Pe parcursul întâlnirilor sale a constatat foarte multe nemulțumiri față de UE, și nu doar din partea fermierilor.
„Uniunea Europeană se ocupă mai mult de imigranți şi refuză să se ocupe de drepturile minorităților autohtone. Comisia Europeană spune că acest lucru ar trebui să fie transferat în competența statelor membre. Pe de altă parte, există și alte exemple de standarde duble, cum ar fi istoria aderării României la Spaţiul Schengen, problemele economice, birocrația, faptul că în tranziția energetică sau în alte domenii sunt favorizate interesele occidentale”, a explicat europarlamentarul, care a adăugat: la aceste probleme oferă un răspuns programul politic al UDMR în PE, formulat în 12 puncte.
În cazul nemulțumirii față de UE, potrivit lui Gyula Winkler, este important de subliniat că problema nu este cu construcția Europei, cu ideea de UE, ci cu direcția spre care se îndreaptă. „Trebuie schimbată conducerea Uniunii Europene, trebuie schimbată majoritatea politică din Parlamentul European, care stabilește tendințele care determină direcţiile, iar noi, UDMR și reprezentanții unităţii maghiare din Bazinul Carpatic vrem să avem un rol în acest sens”, a subliniat Winkler, care a adăugat: La Coltău a vizitat Castelul Teleki, care a fost reabilitat „în mod exemplar” din fonduri UE, și a discutat cu liderii comunității despre alte proiecte turistice bazate pe istoria culturală maghiară, pe cultul Petőfi. Exemplele din Tirolul de Sud demonstrează că activitatea agricolă poate fi combinată cu turismul sătesc și cu patrimoniul cultural, astfel încât să garanteze prosperitatea tinerilor pe pământul lor natal. Totodată a subliniat că UDMR trebuie să fie incluziv în zone dispersate. „Sunt oameni cu identitate dublă care ne pot susține dacă văd valoarea în noi. Sunt oameni care trăiesc în căsătorii mixte din punct de vedere etnic care, evident, vor sprijini un candidat maghiar doar dacă este tolerant și deschis în mod corespunzător de la formularea obiectivelor până la selectarea mijloacelor. Și, desigur, există o comunitate de romi, față de care trebuie să fim și noi deschiși”, a mai afirmat Iuliu Winkler, subliniind: Două localități din județul Maramureş au primari maghiari, unul dintre ei este la Coltău. Pentru ca comunitatea maghiară, care reprezintă 40 la sută din populația din localitate, să poată păstra funcția de primar și să continue proiectele demarate, este nevoie de unitate maghiară la alegerile locale din 9 iunie. La ultimul recensământ, la Coltău, care are o populație de 3.100 de locuitori, 1.254 de persoane s-au declarat maghiari, 1.247 romi și 411 români./rganciu/lbadiu
(MTI – 8 mai)