Diversele grade de coacere a bananelor ne influenţează în mod diferit sănătatea. Bananele verzi, necoapte, conţin celuloză de 20 de ori mai rezistentă decât cele coapte, iar atunci când sunt păstrate la frigider, concentraţia acesteia creşte cu 50%. Această formă de celuloză ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi hrăneşte bacteriile benefice din colon. Acesta, la rândul său, ajută la producerea enzimelor digestive care favorizează absorbţia carbohidraţilor şi vitaminelor din alimente. De asemenea, bananele puţin coapte ameliorează diareea şi sunt benefice pentru tranzitul intestinal. Bananele galbene sunt mai uşor de digerat de către organism, dar au puţin mai mult zahăr decât cele necoapte. În procesul de coacere a bananelor, nivelul de vitamina C creşte, dar atunci când sunt prea coapte, acest indicator începe să scadă. Este indicat consumul de banane galbene după antrenamente fizice intense, deoarece sunt o sursă excelentă de energie. În bananele galbene cu pete maronii, celuloza este transformată în zaharuri simple, care sunt uşor digerate şi cresc foarte repede nivelul de glucoză din sânge. La acest grad de coacere, nu sunt recomandate persoanelor cu diabet şi celor care urmează o dietă săracă în carbohidraţi. Bananele maronii, prea coapte, sunt cele mai dulci, în plus, încep să fermenteze – o banană conţinând până la 0,5 g de alcool. Prin urmare, nu trebuie consumate crude, este recomandat să fie coapte sau congelate, după ce au fost zdrobite în blender, astfel putând fi obţinută o delicioasă îngheţată naturală./ddaniela
(www.zdrave.to – 10 mai)