În ceea ce privește designul interior, există un singur lucru pe care toată lumea îl iubește, nu se va demoda niciodată, va înfrumuseța întotdeauna orice spațiu și ne va face mereu fericiți – ați ghicit, decorarea cu flori! Tendințele în decor vin și pleacă într-o clipă. Într-o zi este la modă minimalismul modern, pentru ca a doua zi să ne aflăm în căutarea tendințelor rustice șic sau a celor industriale, lăsându-ne cu un decor învechit și bani pierduți. Dar, indiferent de stilul abordat, există o tendință care nu se va estompa niciodată: decorarea casei cu flori și plante. Datorită frumuseții lor delicate, a culorii și chiar a vieții pe care o aduc într-o cameră, nicicând nu veți da greș adoptând aceste „făpturi” pe cât de plăpânde, pe atât de revigorante. Și nu trebuie să creați un aranjament floral complex sau să aveți abilități de aranjare florală pentru a decora cu flori și plante, cheia este să le folosiți pentru a spori frumusețea casei și să vă bucurați de ele… sincer! Alte tipuri de accente se îndreaptă spre diferite stiluri, dar există o formă de accesorizare care se va potrivi oricând și oriunde și nu își va pierde niciodată alura – cea cu flori și plante! Perfecte pentru orice colțișor, masă sau raft, florile bine alese (false sau reale) vor ridica interiorul instantaneu. O combinație între tipul de flori potrivit și vaza supremă poate amplifica cu adevărat estetica aleasă.
Florile și plantele sunt folosite de secole ca o modalitate de a adăuga frumusețe și prospețime împrejurimilor noastre. Fie că sunt folosite pentru ocazii speciale sau ca parte a decorului de zi cu zi, florile au puterea de a transforma instantaneu un spațiu și de a aduce un sentiment de bucurie și liniște. Decorarea cu plante și flori rămâne întotdeauna o idee excelentă atât pentru interiorul, cât și pentru exteriorul caselor. Acestea sunt opțiuni mai ecologice decât alte decoruri și adaugă instantaneu acea culoare pe care nu o puteți obține de la niciun alt tip de decor. Așadar, indiferent dacă doriți doar să adăugați un strop de culoare sau să creați o ambianță relaxantă, există o mulțime de modalități creative, și chiar excentrice, de a încorpora florile și plantele în spațiul dvs. de locuit, care cu siguranță vor lumina aspectul final. De la flori colorate la ierburi parfumate, încorporarea florilor în decorul casei este o modalitate pe cât de simplă, pe atât de eficientă de a oferi spațiului un aspect proaspăt și nou. Din orice colțișor ați privi, este întotdeauna plăcut și revigorant să aveți flori minunate și plante minuscule în jur. Dacă această companie „verde” vă entuziasmează, iar vibrația ei vă încântă, nu mai stați prea mult pe gânduri și implicați-vă pe deplin în decorarea casei cu cele mai diverse flori și plante, realizând o prezentare demnă de-o expoziție. Chiar dacă plantele pot transforma prin „simpla” lor prezență absolut orice spațiu, există totuși ceva euforic și energizant în prezentarea lor corectă. O abordare mai inovatoare a prezentării florale poate îmbunătăți estetica și poate evoca vibrații răcoritoare în orice cameră. Cu toate acestea, indiferent dacă sunteți nou în „colecția” de plante și flori sau un jucător experimentat în acest tip de decor, trebuie să le gestionați cu grijă. În calitate de „părinte de plante”, aveți responsabilitatea suplimentară de a le gestiona și de a le prezenta cât mai bine. Decorarea casei cu flori și plante poate fi realizată în multe feluri. Puteți fie să le puneți în ghivece, fie să le agățați în coșuri minunate; există numeroase moduri creative de a le prezenta, așa că indiferent de cum alegeți să le expuneți, florile și plantele vor transforma cu siguranță un spațiu plictisitor într-unul plin de viață, fiind cea mai simplă și ușoară modalitate de a adăuga culoare, parfum, frumusețe naturală și stil oricărei încăperi. Acest ghid vă va oferi idei și inspirație pentru decorarea cu flori în propria casă, dincolo doar de așezarea unei vaze standard pe masă! După cum veți putea constata, există nenumărate idei de a vă decora casa cu flori și plante, așa că fiți pregătiți să pătrundeți într-o casă în care natura a fost, în mod concret, adusă înăuntru și să experimentați o evadare temporară de la stresul și grijile de zi cu zi. Rămâneți înconjurați de micii prieteni verzi și bucurați-vă de compania lor reconfortantă!
Idei pentru decorarea cu flori și plante
Chiar dacă ne vom repeta, decorarea cu flori este o modalitate ușoară de a adăuga elemente organice într-o cameră, un strop de culoare și o gură de aer proaspăt – la propriu! Sunt incredibil de versatile, astfel încât le puteți muta dintr-o cameră în alta, puteți împărțiți un buchet mare în altele mai mici sau puteți schimba amestecul pe măsură ce anumite flori se ofilesc sau mor. În plus, printre tendințele de decor pentru 2024 se numără designul biofil, sau arta de a aduce natura în interior. Nu decorați, însă, cu flori doar pentru că este la modă, ci faceți-o pentru că vă va îmbunătăți starea de spirit! Pe lângă faptul că impregnează un parfum deosebit spațiului (75% din emoțiile fiecărei zile sunt rezultatul mirosului), sunt extrem de accesibile și la îndemână. Cu atât de multe culori și soiuri din care să alegeți, cu siguranță veți găsi una care se va potrivi cu starea dvs. de spirit și cu stilul propriu de design!
- Eroinele holurilor – Nu există o modalitate mai bună de a fi întâmpinați la intrarea în casă decât o „expoziție” rafinată de flori. Și, din acest motiv, holul este unul dintre cele mai eficiente locuri pentru a scoate în evidență un aranjament. Un buchet colorat și izbitor va constitui întotdeauna un început de conversație de îndată ce oaspeții vă trec pragul. Un amestec de hortensii verzi și violet, trandafiri guelder (sau călin) și dalii poate fi adăugat unui buchet înalt și plin, care poate fi admirat chiar și la nivelul pardoselii holului. O vază cu o siluetă sculpturală adaugă un plus de farmec frumosului afișaj, în timp ce o paletă neutră a decorului permite nuanțelor florilor efectiv să vorbească.
- Rânduri fermecătoare – O masă este o platformă perfectă pentru cel mai frumos buchet de flori. O masă rotundă arată incredibil atunci când este decorată cu o singură piesă centrală, în timp ce modelele mai lungi pot fi accentuate cu mai multe vaze mai mici. Defilând pe un „podium” care vine sub forma unei mese în culori neutre, un trio de vaze mai închise la culoare alcătuiește o linie sofisticată pentru o sufragerie perfect decorată. Fiecare vază poate fi „ambalată” generos cu un amestec de trandafiri, hortensii și crini albi ca zăpada. Aranjamentele florale pot veni la înălțimi diferite, aspectul fiind unul echilibrat, nicidecum plat.
- Frumusețea nopții – Un buchet de flori frumoase este o modalitate dulce de a vă accentua noptiera. Beneficiile nu sunt doar vizuale, de asemenea, puteți crește nivelul energiei și vă puteți încărca pozitiv pentru o nouă zi prin simpla adăugare a unui aranjament în spațiul dvs. de odihnă. Dormitorul este ultimul loc în care ne găsește noaptea și primul loc în care vedem primi zori ai zilei, drept pentru care, crearea unor împrejurimi satisfăcătoare este cheia pentru o bună dispoziție. Feriți-vă de aranjamentele foarte mari, întrucât veți dori (probabil) să lăsați loc și pentru o veioză, o carte sau orice alte articole esențiale pe care le doriți aproape. Optați pentru o gamă îngrijită de trandafiri și bujori roz-coral, însoțiți de crenguțe de eucalipt într-o vază aurie. Inspirați-vă din nuanțele decorului pentru ca aranjamentul să facă referire la acestea. Stilul coeziv garantat vă va mulțumi pe deplin.
- Culoare și textură – Folosiți flori atât în culori atrăgătoare, cât și cu textură, pentru a vă transforma spațiul de locuit. Puneți pe o măsuță de cafea o vază rotundă plină cu allium violet (sau ceapă decorativă, cum mai este denumită). Capetele lor mari aduc aminte de scara și textura livingului generos, contrastând cu vaza de sticlă elegantă și netedă și masa din jurul lor. Textura poate fi din nou amplificată într-un colț al camerei, unde o vază cu tulpini texturate, stivuită pe o măsuță laterală, introduce o estetică mai robustă. Vibe-ul organic poate fi oglindit de câteva obiecte naturale și de o pictură care evocă modelele naturale. Încercați să schimbați schema de culori a florilor pentru a oferi interiorului dvs. un aspect nou la fiecare câteva săptămâni. Această paletă mov face ecoul unor scaune liliac, de exemplu, dar florile verde smarald sau roz fucsia vor funcționa la fel de bine.
- Mai puțin este mai mult – Adesea, în designul interior, efortul minim poate fi egal cu impactul maxim. Noțiunea se aplică și în cazul florilor și plantelor; uneori, cea mai simplă adăugare oferă cele mai bune rezultate. Designul se referă la detalii la urma urmei, și la calitate, nu cantitate. O singură plantă așezată într-o vază neagră unghiulară aduce culoare proaspătă și o notă de textură unui aranjament elegant și curat de accesorii decorative pe o masă. Încercați să dați florii dvs. preferate întâietate pe măsuța de cafea, pentru un efect atrăgător fără efort.
- La dispoziția dvs. – Să fiți creativi gândind într-o manieră neconvențională atunci când vine vorba de plasarea „expozițiilor” florale este o modalitate jucăușă pe care trebuie să o îmbrățișați. Amintiți-vă întotdeauna că nu trebuie să vă limitați la mese, dulapuri și bufete. Luați în considerare accentuarea spațiului de podea cu plante în ghivece, un șemineu sau un pervaz gol care are nevoie de acel ceva pentru a ieși în evidență. Aduceți o notă distractivă oricărui spațiu prin intermediul unui buchet luminos de lalele, prezentate într-o vază aurie pentru a completa un spațiu plat și, de altfel, șters. Găsiți-vă inspirație în natură și materiale organice. Natura a avut întotdeauna o influență importantă asupra designului interior și continuă să „informeze” conceptele și paletele proiectelor de amenajare. Gravitați spre exterior, întrucât este imposibil să nu iubiți verdele îndrăzneț și luxuriant al plantelor tropicale.
- Termen de valabilitate – Designerii de interior dau o lecție despre beneficiile folosirii aceluiași aranjament în mai multe locuri. Simplă, dar izbitoare, tehnica de repetare este rapid de executat și ușor de schimbat. Așadar, rotiți aranjamentele în interiorul spațiului de locuit, pentru a vă menține spațiul proaspăt. Trei afișaje florale împrăștie note de roz fucsia pe nivelurile superioare și inferioare ale unui raft elegant. Vazele din sticlă transparentă lasă vibrația florilor să strălucească cu adevărat, în timp ce vazele cilindrice gri fumurii sunt lăsate în mod deliberat goale pentru a permite culorii lor să epateze. Experimentați cu stilul floral pe rafturi suspendate, folosind flori identice pentru a capta privirea. Sau încercați câteva aranjamente diferite (gândiți-vă la roz deschis + magenta intens) pentru a crea un efect tonal.
- Instalați plante și flori suspendate – Cea mai convenabilă opțiune este să le puneți în vaze sau să realizați diferite „motive” pe podea. Cu toate acestea, gândiți dincolo de aceste variante clasice și agățați plantele și florile decorative ca instalații. Lăsați întregul spațiu să înflorească din nou cu instalații suspendate cu un șir de flori care atrag ochiul și un decor minunat. Puteți fie să păstrați decorul minim, fie să treceți peste, astfel încât să pară că în spațiul respectiv efectiv „plouă” cu flori. Oricum, întregul aspect al camerei cu flori și plante suspendate promite să fie accentuat de aceste coșuri „orbitoare” și flori care le umplu.
- Răsucirea decorului cu viță de vie – Dacă vă plac „întorsăturile” viței de vie, ce-ați zice să le transformați într-un element caracteristic al camerei dvs. de zi? Acoperiți un perete gol cu viță de vie învârtejită, așezând un element central și lăsând-o să se înfășoare în jurul lui. Unul dintre avantajele acestei idei de decorare cu flori de perete este că menține spațiul liber și plin de viață. Pereții împodobiți cu flori arată extrem de atrăgător. Așa că, în loc să așezați plante vii peste un gard, lăsați-le să iasă în evidență ca decor floral. Avantajul acestor idei de decorare a florilor de perete este că servesc ca strat de izolare fonică și ajută la purificarea întregului spațiu. Pereții verzi aduc mai mult oxigen. Vă puteți juca cu arta de perete atât din viță de vie, cât și cu muşchi care asigură longevitatea, dar și stilul. Pe baza preferințelor personale, puteți fie să optați pentru un aspect îndrăzneț, fie să păstrați totul extrem de subtil. Lăsați nuanțele de verde și florile strălucitoare să dinamizeze întregul decor al spațiului cu simplitatea lor elegantă.
- Cărucioare de bar decorate cu plante – Cine spune că rolul unui cărucior de bar este doar pentru a servi băuturi? Ce părere ați avea să vă luați doza zilnică de flori decorative pe roți? Transformați un cărucior de bar gol într-o operă de artă făcându-l o „casă” pentru flori și plante proaspete. Cea mai bună parte a acestei idei de prezentare a plantelor pentru decorarea casei este că poate fi plasată oriunde. Plasați acest cărucior plin de viață într-un loc care îl face punctul focal. Lăsați jardinierele mici să împodobească spațiul și puneți-vă speciile preferate pe cărucior.
- Loc de lucru productiv cu plante – Cultura muncii de acasă ne-a făcut să conștientizăm importanța colțurilor productive. Creativitatea și concentrarea pot fi injectate cu o selecție atentă de elemente de birou, iar una dintre acestea constă în plante și flori proaspete. A avea un „prieten de lucru” verde poate face ziua și biroul să se simtă mai puțin monotone și vă poate menține buna dispoziție cu aspectul lor plăcut. Dacă riscați să rămâneți fără spațiu pe birou, agățați plantele preferate de purificare a aerului într-un loc care vă atrage privirea între sarcini, pentru o pauză răcoritoare.
- Raft plutitor cu plante și flori decorative – O singură plantă pe un raft plutitor are mai puțin impact decât un întreg raft special conceput pentru a găzdui plantele. Găsiți un colț mort în cameră și injectați-i puțină viață cu designul spectaculos al unui raft plutitor, pe care se cuibărește o gamă largă de plante și flori. O casă decorată cu flori și plante este mai primitoare și mai atractivă. Vă puteți juca cu aranjamentul plantelor și puteți face un amestec perfect de diferite specii care amplifică vibrația și emană veselie.
- Flori și plante decorative în colțul pentru selfie – Nu ne dorim cu toții un loc perfect pentru a face selfie-uri? Și ce altceva l-ar putea face mai bun decât vegetația și nuanțele îndrăznețe ale florilor? Decideți-vă asupra unui colțișor primitor și împodobiți-l cu diferite specii de plante sau chiar viță de vie. Lăsați florile să-și îndeplinească rolul și să servească drept autoportret plin de farmec în casă. Poza perfectă!
- Plante plutitoare – Creați o mică iluzie și faceți florile să pară plutitoare prin plantarea celor preferate în ghivece mici de teracotă. Jucați-vă apoi cu diferitele unghiuri de care dispuneți, pentru a le face să pară agățate invizibil. Atârnați-le în sticle suspendate! Acest lucru va spori frumusețea balconului și a pereților. Florile nu trebuie să fie tot timpul piese centrale și nu trebuie să fie neapărat în borcane. Puneți-le în sticle sau fiole și atârnați-le cu sfoară pe peretele balconului. Plantele plutitoare nu numai că provoacă iluzie, ci și economisesc spațiu pe podea. O mică plantă aici și una înflorită acolo vor colabora întotdeauna perfect. Un decor în nuanțe de pământ și evidențiat cu accente verzi poate completa lejer estetica întregii încăperi. Lăsați-le să atârne, plantați-le într-un ghiveci mai special, prezentați crini minunați într-o vază ademenitoare și lăsați întreaga cameră să vorbească despre luxul natural.
- Plante decorative în jurul colțului de lectură – La sfârșitul zilei, cu toții dorim să stăm pe un scaun confortabil și să citim romanul nostru preferat, nu? Pentru a face experiența și mai sănătoasă, luați în considerare adăugarea de esență naturală din plante. Indiferent dacă așezi o jardinieră mică sau o atârzi în fața scaunului tău, prietenii tăi verzi pot face ca întregul spațiu să pară admirabil de simplu și de absorbant. Aceste plante îmbunătățesc cu siguranță calitatea aerului interior al casei .
- Mini-terariu peisagistic – Hipnotizați-vă cu plante și flori decorative, cum ar fi mini-peisajul format de un terariu. Se știe că plantele ne fac fericiți și ne scapă de stres și nimic nu este mai calmant decât un terariu pe măsuța dvs. de cafea. Decorațiunile casei cu plante și flori în terarii sunt perfecte pentru orice stil de amenajare.
- Poza perfectă cu flori – În loc să adăugați poze cu florile tale preferate, de ce să nu le agățați direct pe perete? Un perete viu cu speciile dvs. preferate care iese în evidență este cea mai bună atingere pentru un spațiu. Această idee de prezentare funcționează mai ales într-o baie, unde vă ajută să vă compuneți refugiul personal. O casă împodobită cu flori și plante în așa fel aduce la viață pereții „plictisiți”.
- Vegetație verticală – Decorați-vă casa cu flori și plante prin proiectarea unui perete respirabil cu plante care adaugă o notă elegantă întregii încăperi. Aceasta este una dintre cele mai bune idei pentru a fi încorporată în spații de tranziție, cum ar fi un hol. O grădină înaltă, verticală emană un sentiment de lux și adaugă rafinament oricărei încăperi. Jucați-vă cu frunzele mate și lucioase pentru un design atrăgător.
- Plante-n cizme – În timp ce plantele joacă un rol important în îmbunătățirea interioarelor, ghivecele decorative în care sunt plasate sunt la fel de importante. Mai degrabă decât aspectul convențional al ghivecelor decorative, încercați să explorați diferite forme și culori. Oferă un decor uimitor prin plasarea plantelor în cizme vechi, colorate în prealabil, pentru un aspect estetic unic.
Moduri inedite de expunere a florilor
Da, puteți cumpăra sau tăia niște flori și le puteți așeza, mai mult sau mai puțin decorativ, într-o simplă vază pe masă. Și asta e bine! Dar, dacă sunteți în căutarea unor noi modalități de a vă expune florile sau chiar noi idei pentru aranjamente simple, vă puteți inspira din aceste 18 idei de decorare cu flori, care vor oferi casei dvs. impulsul pe care îl merită.
- Utilizați o singură culoare – Nu este nevoie să vă stresați pentru a crea un aranjament complex! Uneori, există frumusețe și (sau mai ales) în simplitate. Așa că nu ezitați să alegeți o culoare și să o folosiți all-the-way. Pe măsuța de cafea folosiți un borcan de dimensiuni mai mari pentru a expune trandafiri albi și bujori. Acest aranjament nu ar putea fi mai ușor, iar ajutat de niște pietricele, pentru un plus de textură, creează un afișaj atrăgător.
- Amintiți-vă că opusele se atrag – Dacă o singură culoare este prea puțin pentru vs., amintiți-vă că cele care se atrag sunt contrariile! Puteți crea o afișare îndrăzneață de culori contrastante. Poate vă place combinația de violet și verde sau chiar galben și violet. Aruncați o privire la roata de culori și alegeți culori complementare care sunt opuse una de alta pe roată.
- Nu ocoliți supermarketurile – Nu pot spune prea multe despre florile din supermarketuri, dar nici puține! Indiferent la ce mare lanț de retail faceți cumpărături, au prețuri fantastice la florile și plantele de sezon. Deși nu veți găsi o floare neobișnuită sau în afara sezonului la magazinele de acest tip, ceea ce veți găsi este o selecție proaspătă cu reaprovizionare regulată.
- Folosiți flori uscate – Nu subestimați puterea florilor uscate! Deși nu au același aspect ca cele proaspete, cu siguranță ce-i al lor e pus deoparte. Unele flori se pretează la uscare mai mult decât altele. Hortensia, trandafirii și levănțica sunt preferatele mele personale pentru utilizare în aranjamente cu flori uscate.
- Creați o piesă centrală pentru masă – Luați în considerare crearea unei piese centrale pentru masa din bucătărie sau cea de sufragerie! De ce să așteptați o ocazie specială sau invitați aleși, când vă puteți bucura de o piesă centrală florală în fiecare zi. Folosiți flori albe simple într-un borcan (sau orice recipient transparent) umplut de pietricele.
- Creați o vignetă cu flori și fructe – Puteți crea o vignetă frumoasă combinând florile dvs. cu „grupări” de fructe. Dovlecii mici sunt indicați, deoarece puteți doar să sprijiniți câțiva la bază. Dar puteți pune și un bol cu mere, pere sau portocale lângă flori în bucătărie, pentru o etalare cel puțin creativă.
- Adăugați stropi de verdeață – Puteți lua un singur buchet de flori din magazin pe care să îl puneți în valoare cu puțină verdeață. Puteți chiar să luați câteva buruieni din propria curte! Folosiți, de exemplu, trandafiri albi cu niște tulpini de eucalipt pentru o expunere de toamnă.
- Combinați florile proaspete cu cele artificiale – În timp ce florile proaspete ar putea fi standardul „de aur”, există și câteva opțiuni frumoase de flori false! Puteți crea un întreg buchet de flori artificiale sau puteți amesteca flori reale și false împreună, pentru a crea un aranjament mai mare. Cheia pentru amestecarea florilor reale și artificiale este echilibrul. O regulă de bază este să aveți întotdeauna mai multe flori reale decât false. Deci, dacă intenționați să utilizați trei tipuri diferite de flori, două dintre ele ar trebui să fie reale, iar una poate fi falsă. Dacă doriți să utilizați doar două feluri de flori, alegeți o floare adevărată cu o floare mare și o floare artificială cu o floare mai mică. Un alt truc este să folosiți verdeață artificială cu flori adevărate.
- Amintiți-vă că cele mici sunt mai drăgălașe – Nu vă limitați la un singur aranjament! Puteți lua un aranjament mai mare și îl puteți împărți în altele mai mici. Astfel, vă puteți bucura de flori în mai multe camere sau puteți crea o grupare de flori folosind o colecție de vaze albe sau chiar borcane din gospodărie.
- Folosiți un vas unic – Gândiți un pic „în afara cutiei” atunci când vine vorba de a vă etala florile și nu vă limitați la o vază standard. O parte din ceea ce face ca un aranjament să fie frumos și să „funcționeze” în decorul dvs. este vaza în sine. Nu folosiți o vază tradițională de flori, ci mai degrabă un ulcior alb (uneori din piatră sau fier), cupe sau trofee de epocă, recipiente de campanie, pahare de băut, borcane pentru murat, boluri de zahăr, jardinere și multe altele. Orice poate reține apă poate funcționa ca o vază. Și dacă vasul nu reține apa, vedeți dacă nu cumva puteți adăuga o vază sau o căptușeală pentru a-l face să funcționeze. Folosirea unui articol unic ca vază este o modalitate excelentă de a amplifica aspectul florilor. Luați în considerare articolele din casă mai puțin așteptate, pentru o abordare mai impresionantă și mai capricioasă.
- Combinați cu grijă – Atenție în ce combinație așezați florile în vază! Florile trebuie așezate în vase în funcție de tipul lor de flori. Sunt unele flori precum zambilele, care elimină o anumita seva ce sunt dăunătoare pentru alte flori. De exemplu, niciodată nu combinați trandafiri cu zambile; sau trandafiri albi cu trandafiri colorați, întrucât trandafirii albi pot trage din pigmentul celorlalți trandafiri și altfel culorile se pot schimba, dar nu într-un mod foarte plăcut.
- Creați rafturi atrăgătoare – Puteți îmbunătăți aspectul șemineului dvs. sau al unui raft cu un aranjament floral! Nu aveți nevoie de nimic elaborat și costisitor. Poate fi un simplu set de vaze aliniate cu o singură tulpină în fiecare sau chiar un mic display.
- Stratificați-vă florile – Dacă sunteți fani ai stratificării decorului, nici florile nu trebuie să facă excepție. Florile arată frumos ca piese centrale, dar pot fi folosite și pentru a le suprapune printre alte articole de decor. Florile uscate pot fi adăugate ca accente pentru a adăuga un element organic la rafturile stilizate. Sau puteți așeza o vază înconjurată cu lucrări de artă pe un șemineu sau un bufet. De asemenea, poate fi pusă în valoare de tăvi de cristal și orice decor decorativ care va accentua florile.
- Înfrumusețați-vă baia – În lunile mai calde, păstrați o mică vază de flori lângă cadă, în baie, pentru un plus de bucurie și interes vizual. Sau, adăugați un aranjament potrivit pe măsuța de toaletă.
- Dezlipiți petalele – V-ați gândit vreodată să luați petalele de pe flori? Ar putea suna ciudat, dar petalele sunt superbe chiar și atunci când nu sunt atașate de o tulpină. Puteți „pluti” petale de flori în apă într-un vas puțin adânc pentru un aspect unic. Puteți, de asemenea, să vă uscați petalele de flori și să le folosiți mai târziu pentru a presăra de-a lungul unei mese sau pentru a crea un bol atrăgător.
- Luminați-vă bucătăria – Chiar dacă bucătăria se decorează cu lucruri care au sens pentru spațiul respectiv, ulcioarele albe și alte recipiente de servire tind să fie printre tipurile preferate de vaze folosite pentru florile din bucătărie. Tendința este de a folosi mai ales florile pe masă, dar o altă idee este să puneți un mic display lângă chiuvetă, întrucât acolo petrecem foarte mult timp!
- Crearea florilor plutitoare – Afișați-vă florile tăind capetele florilor și plasându-le într-un vas de cristal umplut cu apă. Acest lucru le va face să reziste mai mult decât dacă le-ați lăsa pe tulpini și în plus va îmbunătăți aspectul camerei.
- Pandantive florale – Un pandantiv floral frumos deasupra unei mese este obligatoriu. Puteți transforma un abajur și un candelabru într-un frumos aranjament floral suspendat cu flori proaspete și uscate. De asemenea, puteți decora felinarele cu flori uscate frumoase pentru a îmbunătăți aspectul camerei. Încorporând flori în decorul casei dvs., puteți crea o atmosferă vibrantă și primitoare, care vă va face să vă simțiți fericiți și inspirați.
Cele mai bune alegeri de flori și plante pentru decorarea casei
Ce specii de flori să folosiți pentru decorare este într-adevăr o chestiune de preferințe personale și de sezonalitate. Dacă veți cumpăra flori dintr-un supermarket, de exemplu, cu siguranță veți fi în mare măsură limitați la florile de sezon. Pe de altă parte, dacă ajungeți la o piață de flori, veți avea mai mult noroc să găsiți florile preferate și în afara sezonului. Pe lângă faptul că veți prefera anumite flori și anumite culori, luați în considerare și dacă doriți să vă uscați florile pentru o utilizare ulterioară. Hortensiile și trandafirii, de exemplu, se usucă frumos și pot fi folosite pe tot parcursul anului.
- Cactusul Crăciunului – Lăsați această suculentă verde să-și etaleze florile de iarnă. Faceți planta să iasă în evidență pe un fundal sublim cu florile sale strălucitoare. Această plantă este ușor de manevrat; va trebui să-l hrăniți cu lumină indirectă și o doză obișnuită de apă.
- Planta de jad – Doriți să dețineți o plantă mică? Planta de jad este cea potrivită atunci când vine vorba de decorarea casei cu plante. Această suculentă necesită udare ocazională, dar plasarea sa trebuie să fie lângă o fereastră luminoasă.
- Paperwhite liniștitor – Narcissus papyraceus, una dintre puținele specii cunoscute sub numele de paperwhite, este o plantă perenă bulboasă originară din regiunea mediteraneană, din Grecia până în Portugalia, plus Maroc și Algeria. Lăsați rădăcinile plantelor să rămână umede și bucurați-vă de florile albe care răsar din ele.
- Planta de porumb – Doriți să renovați un colț liniștit? Adăugați o plantă de porumb iubitoare de umbră, care funcționează cu îngrijire și atenție minime. Deși creșterea este lentă, aceste plante pot atinge o înălțime de 1 – 2 metri, chiar și în condiții naturale diferite.
- Uzina de bani din China – Frumoasa plantă chinezească a banilor cu frunze circulare vă poate fura inima și vă poate atrage toate privirile spre ea. Chiar și cu lumina soarelui moderată, această plantă poate prospera. Este o minunată plantă tropicală decorativă, cu frunze mereu verzi, perenă, originară din Africa de Est (în principal Kenya și Tanzania), cunoscută sub mai multe nume: ZZ Plant – Zamioculcas Zamiifolia – denumirea științifică sau Planta banilor.
- Margarete vesele – Margaretele sunt flori decorative prin excelență. Sunt foarte ușor de cultivat în grădina dvs, dar pot fi cumpărate și de la orice magazin sau stand de flori. Au o prospețime florală care nu poate fi învinsă, durează foarte mult timp și au o tulpină puternică. Sunt albe, cu un centru galben vesel, astfel încât pot fi asortate cu orice culoare și orice alt tip de floare. Dacă vreți să creșteți margarete în grădina dvs., este recomandat soiul „Becky”. Margaretele sunt un plus clasic pentru orice grădină și înfloresc de la începutul verii până în toamnă. Margaretele se potrivesc frumos cu frunze de hosta, busuioc, mentă, hortensii, flori sălbatice, lavandă sau zinnie. Deoarece margaretele au o tulpină mai subțire, arată minunat în borcane și sticle. De asemenea, funcționează bine în vase mici și scurte.
- Bujori magici – Bujorii sunt flori de modă veche însă uimitor de frumoși. În ultimii ani, bujorii au devenit extrem de populari și acum pot fi găsiți la majoritatea magazinelor și a standurilor de flori. În funcție de zonă și condițiile de creștere, aceștia sunt, de asemenea, un plus minunat pentru grădina dvs. Bujorii mor toamna și au nevoie de o iarnă rece pentru a înflori. Sezonul bujorului este scurt, dar există ceva magic la o floare de bujor. Culorile variază de la alb, la roz deschis, la magenta. Bujorii sunt ei înșiși o declarație, dar pot fi amestecați cu orice floare de culoare neutră sau cu orice tip de verdeață pentru un aranjament floral superb. Bujorii și eucaliptul cu semințe sunt o pereche perfectă. Florile de bujor sunt mari, iar tulpinile sunt groase. Au nevoie de un vas înalt și robust, cum ar fi un ulcior mare, o vază sau o vază.
- Eleganta hortensie – Hortensiile sunt flori de vară, dar pot fi găsite în magazine și standurile de flori pe tot parcursul anului. În loc să fie vândute în ciorchini, hortensiile sunt adesea vândute individual, după înflorire. Acest lucru vă permite să le evidențiați într-un aranjament cu alte tipuri de flori. De asemenea, sunt foarte de drăguțe și așezate pe cont propriu într-un vas aparte. Există multe moduri de a aranja hortensiile, dar modul preferat este să le așezați într-un ulcior înalt, fie singure, fie amestecate cu alte flori. Ca piesă centrală pe o masă, hortensiile devin punctul culminant al oricărei adunări.
- Floarea Soarelui – Deși uneori considerate mai mult ca flori de toamnă, floarea soarelui poate fi găsită acum aproape pe tot parcursul anului. Decorarea cu floarea soarelui nu este doar ușoară, ci adaugă o culoare uimitoare oricărei încăperi, pentru că sunt flori fericite. Asta pentru că atunci când ne uită la ele este imposibil să nu vedem o față zâmbitoare. Floarea soarelui se clasează pe același loc cu hortensiile în ceea ce privește „spectabilitatea” (statut sau rang onorabil). Sunt absolut impunătoare, indiferent unde sunt plasate. La fel ca bujorii, floarea-soarelui este minunată de la sine, dar se potrivesc frumos și cu planta candelabru, eucalipt, margarete gerbera sau fructe de pădure. Floarea soarelui, cu tulpina sa groasă și sunt destul de grea, tinde să tulbure repede apa în care sunt puse, așa că cel mai bine este să folosiți un vas mat sau opac. Pentru a evita căderea vaselor, asigurați-vă că îl umpleți foarte bine – cu cât sunt mai multe tulpini de flori, cu atât posibilitatea de a se răsturna este mai mică. O altă opțiune este să tăiați tulpinile de floarea soarelui scurt și să faceți un aranjament personalizat într-o vază dreptunghiulară scurtă.
- Trandafiri „siguri” – Trandafirii sunt cea mai sigură floare de adăugat decorului dvs… și sunt întotdeauna disponibili. Nu ne amintim să fi vizitat „departamentul” de flori de la orice magazin și să nu fi găsit trandafiri. Și asta pentru trandafirii adaugă căldură, se îmbină cu orice stil de decor și vin într-o gamă largă de culori și varietăți. Toate aceste trăsături sunt admirabile, dar cel mai bun lucru la trandafiri este că sunt pur și simplu estetici. Sunt alegerea perfectă pentru un design perfect, atunci când sunteți indeciși și pot sta fie singuri, fie amestecați cu alte tipuri de flori. Trandafirii arată bine în orice! Opțiuni excelente pentru afișarea trandafirilor sunt vasele albastre de epocă, ulcioarele antice, orice obiect din argint sau o vază pătrată înaltă.
- Minunatele lalele – Lalelele sunt unele dintre cele mai frumoase flori de primăvară, dând o satisfacție completă odată aduse acasă și așezate în vasul preferat. Minunatele lalele sunt ușor de cultivat și înveselesc grădinile, primăvara, dând culoare și prospețime. Deși în prezent țara lalelelor este considerată Olanda, aceasta nu este nici pe departe țara de origine a acestor minunate flori. Numele de „tulipă” vine din persană și înseamnă turban, făcând referire la forma florilor de lalea. În întreaga lume sunt aproximativ 150 de specii de lalele cunoscute și peste 3.000 de varietăți ale acestora. Coloristica bogată, dar și formele diferite fac ca aceste flori să fie printre cele mai căutate și apreciate flori de primăvară.
- „Umpluturi” recomandate – Multe combinații de flori nu au nevoie deloc de „umplutură”, dar vă puteți duce designul floral la un nivel cu totul nou, incluzând frunziș. Eucaliptul cu semințe, lunaria sau eucaliptul spiralat sunt întotdeauna alegeri bune. Dacă creșteți plante hosta, tăiați frunzele și adăugați-le în ciorchinii de flori. Frunzele de ferigă, iedera și mirtul sunt, de asemenea, alegeri excelente pentru verdeață. Verdeața de ferigă este ușor disponibilă la florării și magazine. „Umplutura” poate veni și sub formă de ramuri sau fructe de pădure, salcia creață și fructele de pădure roșii sau verzi de hypericum fiind cele mai disponibile soiuri.
Trucuri inteligente pentru a face decorarea cu flori mai ușoară și mai durabilă
- În ceea ce privește florile proaspete, trucul este să le faceți să reziste mai mult. Tăiați tulpinile la câțiva centimetri în sus de capete, scufundați-le în apă proaspătă cu puțin conservant și păstrați-le într-o cameră răcoroasă (nu rece). Tăierea codițelor trebuie efectuată prin scufundarea florilor în apă. Unul din motivele pentru care florile se ofilesc mai repede este contactul cu aerul. Pentru a evita ca asta să se întâmple, tăiați cozile florilor atunci când sunt scufundate în apă sau ținându-le sub un jet de apă.
- Alegeți flori lemnoase sau cu tulpină puternică pentru longevitate.
- Tulpinile conservate și uscate vor oferi un cadru pe care florile proaspete se pot usca, păstrând forma în timp ce îmbătrânesc. Florile uscate sunt „uscate” prin îndepărtarea apei, în timp ce florile conservate sunt tratate cu silice sau borax pentru a le face durabile. Florile conservate își păstrează forma și culoarea și sunt puțin mai robuste decât cele uscate.
- Hârtia, florile conservate și uscate ajută ca aranjamentele florale proaspete să dureze mai mult.
- Un alt truc este să ţineți florile în frigider timp de 6 ore, înainte de a aranja în vază. Astfel, le vei tripla viaţa. Puteți menţine prospeţimea buchetului pulverizând apă pe flori.
- Un praf de sare de bucătărie (80 g de sare/1 l de apă) sau câteva picături de oţet vor păstra apa proaspătă mai mult timp. Florile ţin mai mult dacă adăugaţi în apă câteva picături de acid boric (concentraţie 10%) sau un pic de aspirină (o jumătate de pastilă la 3 l de apă).
- Dacă îndepărtaţi vârfurile galbene din interiorul florilor de crini, acestea vor rezista mai mult, deoarece procesul de polenizare este întrerupt.
- Nu așezați florile cu tot cu ambalaj, legate cu fundă sau alte accesorii, deoarece acestea le sugrumă. Lăsați-le să „respire”!
- Cozile florilor trebuie tăiate aproximativ 2 centimetri, înainte de a fi așezate în vas. Tăierea se va face oblic, respectând un unghi de aproximativ 45 grade. Mult mai important este instrumentul pe care îl folosiți: cuțitul sau foarfeca trebuie să fie ascuțite, pentru a nu strivi codița florii. Nu rupeți cozile, deoarece veți altera capacitatea lor de a se hidrata. În primele ore de la așezarea în vază cu cozile tăiate, florile își trag cea mai mare cantitate de apă, fiind esențială pentru a rezista cât mai mult.
- Nicio frunză nu trebuie să atingă apa în care stau florile, deoarece frunzele sunt purtătoare de bacterii și în acest fel se accelerează ofilirea florii. Îndepărtați frunzele din partea inferioară a tulpinii. Pentru siguranță, folosiți mai puțina apă în vas, cu mențiunea că florile trebuie să fie verificate mai des pentru a nu rămâne fără apă.
- Schimbați apa din vas o dată la două zile. În acest fel, se evită perpetuarea bacteriilor și florile se pot hidrata corect, în continuare. Mai mult, odată cu schimbarea apei, recomandarea este să secționați din nou tulpina.
- Mențineți o temperatură optimă în camera în care stau florile. Dacă evitați poziționarea vasului cu flori lângă calorifer (iarna) sau lângă ferestră (vara, când soarele este foarte puternic), florile vor rezista mai mult timp. Camera trebuie să fie aerisită în fiecare zi, pentru ca florile să se mențina cât mai proaspete. De asemenea trebuie să se evite fumatul, gătitul sau folosirea de spray-uri și loțiuni chimice în preajma lor.
Autor: Alina Andrei, RADOR
https://www.homesandgardens.com/ideas/decorating-with-flowers
https://www.luxdeco.com/the-luxurist/decorating-with-flowers-7-ways-to-make-your-space-bloom
https://www.tidbitsandtwine.com/decorating-with-flowers/
https://darceyflowers.ae/blog/how-to-decorate-your-interior-with-flowers/
https://gharpedia.com/blog/decorate-home-with-flowers-and-plants/
https://www.onsuttonplace.com/how-to-decorate-with-different-kinds-of-flowers/