O furtună solară severă a început să lovească Pământul vineri seară

O furtună solară severă a început să lovească Pământul aseară, generând aurore boreale impresionante. Oamenii de ştiinţă se tem însă că ar putea exista efecte negative şi în privinţa telecomunicaţiilor. Este primul fenomen de asemenea amploare înregistrat din anul 2003.

Reporter: Furtuna geo-magnetică este urmare a unei serii de erupții solare care au început miercuri și în timpul cărora s-a observat mai multe explozii mari de plasmă și intensificări de câmpuri magnetice, explică Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite ale Americii. Ne putem imagina fenomenul ca pe un foc uriaș care eliberează lumină, raze X și chiar particule energetice în spațiu, spun specialiștii.

Aceste explozii au loc în regiunile active ale Soarelui, unde câmpul magnetic este foarte puternic și sunt asociate adesea cu petele solare. Atunci când erupțiile sunt de mare intensitate, ca cea de acum, efectele asupra Pământului pot fi multiple, de la perturbări ale comunicațiilor radio și probleme cu rețelele electrice, până la interferențe cu sistemele de navigație prin satelit.

Fenomenul are și un efect spectaculos: o auroră boreală pe tot globul, care se formează din particulele energetice emise de erupții./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 mai