Putin i-a felicitat pe locuitorii autoproclamatelor republici din Donbas cu ocazia împlinirii a 10 ani de la formarea republicilor

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a felicitat pe locuitorii autoproclamatelor republici populare Luhansk şi Doneţk cu ocazia împlinirii a zece ani de la constituirea republicilor, anunţă Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse, citat de Agenţia de presă TASS.

În mesajele publicate pe site-ul Kremlinului, șeful statului rus a remarcat opţiunea demonstrată de locuitorii din Donbas de a fi alături de Rusia.
‘Timp de opt ani lungi de blocaj, în ciuda bombardamentelor și provocărilor neo-naziștilor, ați apărat Donbasul și, în septembrie 2022, v-ați exprimat opţiunea de neclintit de a fi împreună cu Patria voastră – Rusia’, li s-a adresat Putin locuitorilor din Donbas. În mesajul adresat locuitorilor din autoproclamata republică populară (separatistă, n.r.) Luhansk, șeful statului a remarcat impulsul patriotic cu care la 11 mai 2014, prin referendum, cetățenii republicii au susținut independența. Cetăţenii, a subliniat Putin în mesaj, au demonstrat lumii întregi opţiunea lor fermă de a-și apăra dreptul la limba maternă, cultură, dezvoltare liberă și disponibilitatea de a rezista agresiunii naționaliștilor care au preluat puterea la Kiev.

Republica populară Luhansk, după cum menționează mesajul președintelui adresat locuitorilor din regiune, s-a ‘născut într-o perioadă dificilă, dramatică, atunci când a fost efectuată o lovitură de stat militară la Kiev’. ‘În pofida acțiunilor agresive ale neo-naziștilor, nu v-ați trădat strămoșii, nu ați permis anularea memoriei faptelor lor și ați păstrat acea legătură sacră între generații, care este întotdeauna reprezintă o bază solidă pentru coeziune și dezvoltare cu succes’, a adăugat Putin, în mesaj./vdraguta/cpodea

Agenţia de presă TASS – 11 mai