Blocul Naţional Sindical urmează să organizeze un miting în faţa Guvernului

Blocul Naţional Sindical anunţă că organizează mâine un miting în faţa Guvernului, urmat de un marş prin faţa mai multor ministere. A chemat la protest toate cele 29 de federaţii afiliate, pentru a susţine o reformă fiscală, cu scopul de a reduce impozitarea muncii.

Potrivit sindicaliştilor, România ar fi singura ţară din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în sarcina salariaţilor.

Reporter: Blocul Naţional Sindical transmite într-un comunicat că reîmpărţirea sarcinii fiscale pe muncă între angajat şi angajator este esenţială. Aceasta trebuie însoţită însă şi de alte măsuri şi propune guvernului să introducă impozitarea progresivă pe venit, să extindă baza de taxare pentru alte venituri decât cele din muncă şi să regândească accesul la sistemul de prestaţii de securitate socială. Ca argumente pentru aceste măsuri, sindicaliştii aduc date comparative europene şi modiale. Astfel, angajaţii români au o sarcină fiscală similară mediei europene, în timp ce în cazul angajatorilor români şi a altor categorii de persoane ce obţin venituri, altele decât cele din muncă, situaţia este asemănătoare unui paradis fiscal.

În plus, la noi, sarcina fiscală este aproape identică, indiferent de nivelul veniturilor. Iar România are una dintre cele mai ridicate cote de impunere efectivă pentru persoanele cu venituri mici: 50% din salariul mediu. Tot potrivit BNS, din 2018, contribuţiile la sănătate şi pensii s-au dublat pentru angajaţi, în timp ce pentru angajatori s-au redus la zero, astfel că România ar fi singura ţară din lume în care contribuţiile mediului de afaceri la sistemul de securitate socială au fost mutate în sarcina salariaţilor.

De asemenea, salariile mici şi taxarea ridicată au făcut ca România să înregistreze a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forţei de muncă în 2023, după Italia şi Grecia, potrivit Eurostat. Doar 69% dintre românii cu vârsta între 20 şi 64 de ani lucrează, ceea ce înseamnă că aproape o treime dintre români nu muncesc, potrivit BNS. /RADOR RADIO ROMÂNIA//apostelnicu/dsirbu