Ziua Naţională a Costumului Tradiţional

Sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, Ziua Naţională a Costumului Tradiţional este marcată astăzi prin mai multe evenimente în muzeele din ţară.

La Sibiu, cei care vin îmbrăcaţi în port popular au intrarea gratuită la Muzeul Astra, iar doi specialişti le prezintă piese vestimentare rare, transmite corespondenta RRA Carmen Vulcan. Şi la Muzeul de Artă Populară din Constanţa a avut loc o paradă inedită a costumelor tradiţionale purtate de părinţi şi copii. La Baia Mare manifestările sunt concepute mai ales pentru publicul tânăr. Are detalii corespondentul RRA Adrian Marchiş.

Reporter: Îmbrăcămintea tradițională specifică Maramureșului, ce reprezintă zestrea materială și sprituală a celor patru zone etnografice ale județului, este pusă în valoare, în această după-amiaza, la Baia Mare într-un eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Național Transilvania. Evenimentele încep cu o paradă a portului tradițional care are loc pe străzile centrale din Baia Mare până pe platoul Palatului Administrativ, iar în holul instituției se vernisează expoziția de costume tradiționale ‘Lada de zestre’. Apoi, marele public este invitat la spectacolul folcloric întregit de interpreții și soliștii Ansamblului Naţional Transilvania din Baia Mare, alături de Ansamblul ‘Doina Lăpușului’.

Momentul cel mai așteptat este premierea celui mai frumos costum tradițional femeiesc și bărbătesc, care trebuie să fie autentic și complet, de la găteala capului până la încălțăminte./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 mai