Poliția Română de Frontieră afirmă că, în acest an, s-a înrtegistrat o creștere a numărului de bărbați ucraineni care încearcă să intre ilegal în România, într-un moment când armata caută noi recruți ca să reziste în fața invaziei ruse
BALKAN INSIGHT (Serbia), 11 mai 2024 – Joi seara, Poliția Română de Frontieră a declarat că, începând din februarie 2022, odată cu lansarea totală a invaziei Rusiei, numărul cetățenilor ucraineni care au trecut ilegal frontiera din nordul României este de aproximativ 11000, o bună parte dintre ei fiind bărbați de vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.
„De la începutul conflictului din Ucraina și până acum, aproximativ 11000 de cetățeni ucraineni, de vârste între 18 și 60 de ani, au fost surprinși la granița de nord a României, în județele Maramureș, Satu Mare și Suceava”, a anunțat Florin Coman, șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră din Sighetu Marmației.
Coman a mai spus că, după ce, în 2023, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de treceri ilegale din Ucraina, cifra a început să urce din nou de la începutul acestui an.
Potrivit statisticilor Poliției de Frontieră, în perioada ianuarie – aprilie 2024, la frontierele de stat dintre Ucraina și România, s-au înregistrat 1218 cazuri de trecere frauduloasă.
„În asemenea cazuri au fost implicate 2373 de cetățeni ucraineni, dintre care 1028 au fost găsiți în județul Maramureș, 1066 au fost găsiți în județul Suceava, iar 279 au fost depistați la frontiera dintre Ucraina și județul Satu Mare”, a explicat Coman.
El a mai spus că, din totalul numărului de cazuri depistate la frontiere, „97,24% sunt cetățeni ucraineni”.
El a avertizat că cetățenii ucraineni care trec ilegal frontiera în acestă zonă din nordul țării ]și pun viața în pericol. Până acum, 18 ucraineni au fost găsiți morți pe teritoriul românesc.
În prezent, Ucraina organizează o largă campanie de înrolare a bărbaților în armată, având în vedere că, în estul țării, armata rusă înaintează.
Ministerul Apărării din Kiev a lansat o ambițioasă campanie încercând să îi convingă pe voluntari, dar este nevoie de o creștere serioasă a numărului de recruți pentru a se acoperi lipsa acută de soldați.
Începând din 23 aprilie, Ministerul de Externe al Ucrainei și-a suspendat serviciile consulare din străinătate pentru ucrainenii cu vârtă de recrutare pentru a-i convinge se se întoarcă și să lupte pentru țară.
Conform datelor Biroului ONU pentru Refugiați, în perioada februarie 2022 – februarie 2024, pe glob s-au înregistrat aproape 6,5 milioane de refugiați din Ucraina.
Potrivit aceluiași birou ONU, alți 3,7 milioane de oameni au fost strămutați pe teritoriul Ucrainei.
https://balkaninsight.com/2024/05/10/romanian-border-police-detect-increase-in-ukrainians-fleeing-the-war/
Articol de Mădălin Necșuțu
Traducerea: Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA