Preşedintele israelian Isaac Herzog a participat la ceremonia de comemorare anuală a soldaților căzuți la datorie și a victimelor terorismului

Preşedintele israelian Isaac Herzog a participat la ceremonia de comemorare anuală a soldaților căzuți la datorie și a victimelor terorismului, care precede sărbătorirea înființării statului Israel.

Ambele se desfășoară în condițiile sumbre ale întârzierii eliberării ostaticilor reținuți de Hamas și a continuării războiului din Gaza. Ion Știubea transmite din Ierusalim.

Reporter: Azi dimineață, la ora 11:00, preț de două minute, s-au auzit din nou sirenele în toată țara, oprind orice activitate în memoria celor 25.040 de victime de război sau ale atentatelor teroriste înregistrate din 1948, anul proclamării statului Israel, până în prezent.

De la începutul actualului război în Fâșia Gaza și-au pierdut viața 716 persoane, dintre care 642 soldați. Ceremonia centrală consacrată comemorării soldaților căzuți în războaiele Israelului și ale victimelor terorismului s-a desfășurat la Cimitirul militar Har Herzl din Ierusalim, în prezența președintelui statului Isaac Herzog, a premierului Netanyahu și a șefului Statului Major al Armatei Herzl Halevi.

De la ora 20:00 au început manifestările consacrate celei de-a 86-a zi a independenței de stat a Israelului, care de obicei ar fi fost marcată de trecerea bruscă de la tristețea și doliul zilei de comemorare a victimelor războaielor și atentatelor teroriste la bucuria și mândria sărbătoririi independenței naționale, dar care în acest an este puternic marcată și umbrită de amintirea masacrului din 7 octombrie 2023 și a prezenței încă în captivitatea Hamas a 132 de israelieni.

Cum se știe, ultimele tratative desfășurate la Cairo între Israel și Hamas, prin medierea Egiptului, Qatarului și Statelor Unite, au eșuat, ca urmare a pretențiilor din nou exagerate ale Hamasului. Ca replică, Israelul a declanșat operațiunea militară restrânsă din estul localității palestinine Rafah, condamnată și chiar sancționată de Statele Unite, dar și de Egipt./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 13 mai