2024.május 14.

A képviselőház és a szenátus ma délelőtt közös ünnepi ülést tart a Románia és Izrael Állam közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából

A múlt hónapban lépett hatályba a két ország közötti szolidaritás napját létrehozó törvény, amely előírja, hogy a parlament minden évben ünnepélyesen megünnepli ezt az eseményt, és az elnöki hivatal és a kormány mellett Izrael Állam zászlaját is kitűzi Románia zászlaja mellett. E nap alkalmából diplomáciai, politikai, társadalmi, kulturális és művészeti tevékenységeket lehet szervezni, és a két ország közötti kapcsolatok történetéről és előmozdításáról szóló sajtóanyagokat lehet közzétenni az írott és elektronikus médiában. (Radio România Actualităţi)

A mai kormányülés napirendjéről

A minisztériumokat és más költségvetési intézményeket kötelezhetik arra, hogy a végrehajtó hatalom kedden napirendre tűzött sürgősségi rendelettervezete szerint az általuk elkülönített pénzeszközök egy részét sürgősséggel a kormányzati tartalékalap rendelkezésére bocsássák. A jogszabály megteremti a jogalapját annak is, hogy a költségvetési év során a külső finanszírozású projektekre elkülönített pénzeszközökből átcsoportosíthassák a megtakarításokat. A kormány ma délre tervezett ülésén várhatóan jóváhagyja azt a sürgősségi rendeletet is, amely meghosszabbítja az „Anghel Saligny” Nemzeti Beruházási Programhoz benyújtandó finanszírozási dokumentumok benyújtásának határidejét.

A kormány döntése olyan helyzetben született, amikor a benyújtott dokumentáció elemzése során számos olyan esetet azonosítottak, amelyek késedelmet okoznak a befejezésben, a területek földhivatali bejegyzésének hiánya, a tisztázatlan tulajdonviszonyok, az engedélyek megszerzésének hosszú időszaka és a kisajátítások szükségessége miatt. Szintén a végrehajtó hatalom napirendjén szerepel egy sürgősségi rendelettervezet, amely kötelezné a fő engedélyezésre jogosult tisztviselőket, hogy a kormány rendelkezésére álló költségvetési tartalékalapból a Pénzügyminisztérium kérésétől számított egy napon belül a költségvetési és kötelezettségvállalási előirányzatok 10%-át rendelkezésre bocsássák. A mai kormányülésen a Keresztényfalva és Feketehalom közötti 5 km-es autópálya európai alapokból történő megépítéséről szóló törvénytervezetet is megvitathatják. Ezzel a tervezettel a végrehajtó hatalom a Bukarest-Brassó autópálya-szakasz műszaki-gazdasági mutatóit kívánja újra jóváhagyni. (Radio România Actualităţi)

Ismét utcára vonultak a szakszervezetek

Az Országos Szakszervezeti Tömörüléshez (BNS) tartozó szövetségek hétfőn Bukarestben tiltakoztak a jövedelemadó magas szintje ellen, amely az egyik legnagyobb Európában. Több ezren vettek részt a kormány épületétől induló és a pénzügyminisztérium előtt végződő nagygyűlésen, majd felvonuláson, ahol a szakszervezetek képviselői a bérjárulékok csökkentését és adóreformot követeltek. Szerintük a romániai alkalmazottak ötből két napot dolgoznak az államnak.

A bruttó fizetés 43%-a az állami költségvetésbe megy, 10%-a az adó, a többi pedig a társadalombiztosítási költségvetésbe. „Mi valójában 2017 óta elégedetlenek vagyunk, ugyanis akkor döntöttek a járulékok csak a munkavállalónak való átutalásáról.

Marcel Ciolacu miniszterelnök egyetért azzal, hogy a bérek, különösen az alacsony bérek adóztatása nagyon magas, de azt mondja, hogy nem tud azonnali intézkedéseket hozni, amelyek káoszt okozhatnak a gazdaságban. Az egyik megoldás szerinte az alacsony jövedelműek adóelengedési rendszere lenne. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin