BNR păstrează la 7% rata dobânzii de politică monetară

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Banca Naţională a hotărât să păstreze la 7% rata dobânzii de politică monetară, nemodificată de anul trecut. Conducerea BNR a luat această decizie după ce a actualizat prognoza pentru următorii doi ani privind inflaţia, care indică o încetinire a descreşterii preţurilor.
Reporter: Iulian Olescu – Inflația anuală va reintra marginal în intervalul de variație țintit de BNR, adică 1,5-3,5%, abia în martie 2026, nu la finalul anului viitor, cum se anticipa în urmă cu o lună. Cu toate acestea, Banca Națională va reduce, totuși, dobânda-cheie în 2024, spune analistul financiar Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România.
Adrian Codirlașu: Inflația este într-un proces de scădere, însă această scădere va fi mult, mult mai lentă decât se anticipase inițial. Chiar s-ar putea să avem o creștere a inflației anul viitor. De câteva luni, aș spune, perspectivele inflației s-au înrăutățit. Vedem că și pe plan extern inflația scade, însă extrem-extrem de lent și nu intră încă în țintă, iar deficitul bugetar crește. Vom avea reducere de rată de dobândă-cheie. Inflația va fi pe un trend, dar foarte ușor descendent în acest an, și, măcar ca și semnal, Banca Centrală va scădea rata de dobândă de politică monetară în acest an.
Reporter: Principalele incertitudini și riscuri la adresa evoluției inflației vin, în continuare, din direcția politicii fiscale și de venituri, fiind în special legate de deficitul bugetar ridicat, de dinamica salariilor și de măsurile fiscal-bugetare suplimentare ce ar putea fi implementate în perspectivă în vederea continuării consolidării bugetare, dar și dinspre potențialele efecte ale războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu.
Realizator: Potrivit datelor oficiale, rata inflaţiei, care a continuat să se reducă în acest an, a ajuns la 6,6% în luna martie, de la 8,4% cât era în decembrie 2023./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 mai)