Federaţiile afiliate la Blocul National Sindical au protestat faţă de nivelul ridicat de fiscalizare a muncii

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Federaţiile afiliate la Blocul National Sindical au protestat luni în Bucureşti faţă de nivelul ridicat de fiscalizare a muncii, unul dintre cele mai mari din Europa. Câteva mii de oameni au participat la un miting, urmat de un marş, care a pornit de la Guvern şi s-a încheiat la Ministerul Finanţelor, unde reprezentanţii sindicali au înaintat solicitările de reducere a taxării salariilor şi de reformă fiscală. Spun că angajaţii români, din cinci zile de lucru, două le muncesc pentru stat.
-: Undeva 43% din salariul brut se duce la bugetul de stat, 10% – impozitul și restul se duce către bugetele asigurărilor sociale. Nemulțumirea noastră de fapt vine din anul 2017, ca urmare a transferului contribuțiilor numai către salariat.
-: Sperăm că se poate schimba ceva. Totuși, situația care este la ora actuală nu este una bună, nu este încurajatoare pentru muncă. Taxe mari înseamnă și muncă la negru mai multă.
Realizator: Premierul Marcel Ciolacu este de acord că nivelul de impozitare a salariilor, mai ales al celor mici, este foarte ridicat, dar spune că nu poate lua măsuri imediate, care ar putea aduce haos în economie. O soluție ar fi, a transmis premierul, un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici.
Marcel Ciolacu: Acolo putem spune foarte clar că este cea mai mare impozitare. Pachetul – cerut și de către Uniunea Europeană și asumat prin PNRR de către România – este de a avea anumite reforme în zona fiscală și o nouă lege a salarizării, care vin ambele la pachet în ceea ce privește și impozitarea muncii. Până atunci, vom încerca să venim cu un sistem de deduceri la cei cu venituri mici, care se direcționează, din punctul meu de vedere, către sănătate, educație și pensii private.
Realizator: Tot în fața Guvernului au protestat luni și câteva zeci de salariați din aparatul de lucru al executivului, care au cerut majorări salariale. Au spus că ultima dată au primit astfel de măriri în anul 2015, în condițiile în care la Palatul Victoria ar fi deficit mare de personal. Nemulțumirile au fost discutate cu șeful cancelariei premierului și cu secretarul general al guvernului, însă reprezentanții sindicali spun că nu au primit soluții la revendicări, astfel că au decis să iasă în stradă./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (14 mai)